Efemēro sīkzāļu pioniersabiedrību (Thero-Airion savienība) rakstursugu ģeogrāfija Latvijā - Skutele, Sanita (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbā aplūkotas efemēro sīkzāļu savienības Thero-Airion rakstursugu izplatība Latvijā. Temats līdz šim bijis maz pētīts, taču pēdējos desmit gados klāt nācis liels daudzums informācijas par šo sugu atradnēm Latvijā. Darba izstrādes gaitā apkopoti herbāriju dati par Thero-Airion rakstursugu atradnēm Latvijā, izveidotas rakstursugu izplatības kartes, izmantojot 10x10 km kvadrātu tīklu (programma ArcView 8.3), veikta atradņu apsekošana dabā. Rakstursugu ģeogrāfijas analīze Eiropas kontekstā veikta, balstoties uz darba gaitā izveidotās datubāzes (1466 apraksti; programma TURBOVEG 3.2) datu analīzi (programmas TWINSPAN un JUICE 6.4). Darba rezultātā konstatēts, ka Thero-Airion ir savienība ar plašāku ekoloģiju nekā līdz šim ticis uzskatīts, rakstursugas izplatītas galvenokārt Piejūras ģeobotāniskajā rajonā, ko nosaka sugu kontinentalitāte un prasības pēc silta, maiga klimata, rakstursugu atradnēm Latvijā ir divējāda izcelsme – daļa atzīstamas par adventīvām, savukārt jaunākās veidojušās sugu areālu paplašināšanās rezultātā. Atslēgvārdi: Thero-Airion, rakstursugas, izplatība, datubāze, Latvija

В работе бакалавра анализированно распространение эфемерных мелких трав характерных видов союза Thero-Airion в Латвии. До этого тема была мало изучена, но в последние 10 лет добавилось большое количество новой информации о местонахождениях этих видов в Латвии. В ходе работы собранны данные из гербарий о местонахождениях характерных видов Thero-Airion в Латвии, на базе квадратной сетки 10х10 км созданны карты распространения характерных видов (программа ArcView 8.3), сделана инвентаризация местонахождений в природе. Анализ географии характерных видов в контексте Европы проведён, опираясь на анализ базы данных описаний растительности, созданной в течение работы (1466 описания вегетации; про&#
The geography of character species of the alliance Thero-Airion in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija