Pievienotās vērtības nodokļa neitralitātes principa īstenošana Latvijas tiesībās - Gormaļova, Katerina (Latvijas Universitāte, 2020)
Neitralitātes principa, kā viena no PVN sistēmas pamatprincipiem, īstenošana ir izaicinājums visām jurisdikcijām. ES līmenī neitralitātes principa īstenošanas problemātika ir saistīta ar PVN uzlikšanas tiesību sadali un nepieciešamību nodrošināt pēc iespējas vienveidīgu PVN regulējumu visās dalībvalstīs, lai nepieļautu konkurences kropļošanu un diskriminējošo attieksmi. Neitralitāti apdraud gan regulējuma īpatnības atbrīvojumu veidā, gan arī PVN sistēmas izmantošana krāpšanas nolūkā. Ievērojot PVN Direktīvas pilnīgu transponēšanu Latvijas tiesībās un ievērojamu ES Tiesas prakses ietekmi, Latvijai ir raksturīgas ES problēmas un ES izpratne neitralitātes principa īstenošanā. Maģistra darba tēma ir neitralitātes principa īstenošana Latvijas tiesībās un darba autore analizēja neitralitātes principa normatīvo pamatojumu un mehānismus neitralitātes īstenošanai, kā arī iespējamas atkāpes no neitralitātes principa, sasaistot to ar Latvijas normatīvo regulējumu un tiesu praksi. Darbā iegūtie rezultāti liecina, ka lai gan neitralitātes princips ir daļa no PVN realizācijas politikas, un tā mērķis ir veicināt saimniecisko darbību, šīs princips nebūt ne vienmēr tiek garantēts saimnieciskās darbības realizācijas gaitā. Neitralitātes principa īstenošanā ir iespējamas atkāpes, kad neitralitāte var būt ierobežota likumīgi un pamatoti, gan nepamatoti ierobežota vai paplašināta. Atslēgvārdi: PVN neitralitāte, atskaitījuma tiesības (tiesības uz priekšnodokli), atskaitījuma tiesību ierobežojumi, konkurences kropļošanas aizliegums PVN jomā, vienlīdzīgā attieksme PVN jomā.

Implementing the principle of neutrality as one of the fundamental principles in the VAT system is challenging for all jurisdictions. At EU level, the complexity in implementing the neutrality principle is associated with the rights on VAT application diffusion and the necessity to ensure VAT rules are as consistent as possible in all the Member States in order to avoid competition distortions and discriminatory treatment. The neutrality is threatened both by the nature of the regulation in terms of exemptions and the use of the VAT system for fraudulent purposes. Considering the full transposition of the VAT Directive into Latvian legislation and a significant impact of the EU Court of Justice case law, EU issues and an understanding of the implementation of the neutrality principle are common for Latvia. The topic of this Master thesis is the implementation of the neutrality principle in Latvian legislation, wherein the author has analysed the regulatory justification for the principle of neutrality and mechanisms for the neutrality implementations, as well as possible derogations from the principle of neutrality, linking those with the Latvian regulation and case law. The results show that although the principle of neutrality is part of the VAT realization policy and its purpose is to optimize an economic activity, this principle is not always guaranteed during the performance of economic activity. Derogations in the implementation of the principle of neutrality are possible when neutrality may be legally and reasonably restricted, or unreasonably limited or extended. Key words: VAT neutrality, deduction rights (rights to deduct input VAT), input VAT deduction limitations, prohibition of competition distortions, equal treatment in the field of VAT.
Ensuring tne principle of neitrality of Values added tax in Latvian law
Keywords: Juridiskā zinātne; PVN neitralitāte; atskaitījuma tiesības (tiesības uz priekšnodokli); atskaitījuma tiesību ierobežojumi; konkurences kropļošanas aizliegums PVN jomā; vienlīdzīgā attieksme PVN jomā