Dabasgāzes nākotnes līgumu cenas un makroekonomisko rādītāju savstarpējā mijiedarbība - Mucenieks, Edgars (Latvijas Universitāte, 2023)
Šajā darbā apskatīti Indijas un ASV dabasgāzes tirgi un novērtēta to dabasgāzes nākotnes līgumu cenu iespējamā atkarība no valsts makroekonomiskajiem rādītājiem laika posmā no 2010. līdz 2019. gadam. Tas nostāda pretim attīstītas valsts un jaunattīstības valsts tirgu un parāda ietekmējošo faktoru atšķirības. Katrs tirgus ir unikāls, kas ierobežo iespēju izveidot vienotu dabasgāzes nākotnes cenu noteikšanas modeli, taču pastāv iespēja tādu izveidot katrai valstij, tomēr pastāvot iespējai modeļu tālākai pilnveidošanai.

This paper examines natural gas markets of India and the United States and evaluates possible dependency of its natural gas futures prices on country’s macroeconomic indicators in the time period between 2010 and 2019. This confronts the market of a developed nation and a developing nation and shows differences of the affecting factors. Each of the markets are unique, which limits opportunity to create a unified model for natural gas futures pricing, however there is a possibility to create one for each country, although leaving room for further improvement of the models.
Interrelationship of natural gas futures and macroeconomic indicators
Keywords: Ekonomika; Nākotnes līgumi; Dabasgāze; ASV; Indija