Autoritārisma ietekme uz Latvijas vēstures mācīšanu - Abene, Aija Ingrīda (Latvijas Universitāte, 2011)
Autoritārās varas ietekme uz Latvijas vēstures mācīšanu Anotācija Pēdējos gados pētnieki sākuši pievērst uzmanību vēstures apgūšanas politiskiem aspektiem. Disertācijā pētīta Latvijas vēstures mācīšana Ulmaņa un Staļina režīmu kontekstā, atklājot autoritārās varas ietekmi uz mērķiem, saturu, mācību līdzekļiem un metodēm, skolotāja pozīciju. Vēstures mācīšanā autoritārismā salīdzināta ar vēstures mācīšanu Latvijā demokrātijas apstākļos. Konstatēts, ka autoritārisma ietekmē mērķi kļūst atsvešināti; politizētajā mācību saturā marginalizētas cilvēku grupas; mācību grāmatu autoru un grāmatu izvēles loks sašaurinās; skolotājs kļūst par valdošās varas mediju un ir ierobežots uzskatos un darbībā mācību procesā. Rezultātā veidojas divas vēstures mācīšanas kultūras: oficiālā skolā un neoficiālā vēstures apgūšana, kas rosina saglabāt nacionālās identitātes izjūtu. Atslēgas vārdi: autoritārisms, vēstures mācīšana, vara

Effects of Authoritarianism on the Teaching of Latvian History Abstract Recent research on history teaching has begun to focus on political motivation. This study investigates Latvian history teaching under the authoritarian regimes of Ulmanis and Stalin revealing the effects of authoritarianism on goals, curriculum, teaching materials and methods, and the teacher’s position. Authoritarian traits are revealed through comparisons of history teaching in Latvia under democracy. Results indicate goals of history teaching become contrived under authoritarianism–politicized curriculum marginalizes some groups, textbook authorship and choice is limited, teachers become transmitters of the regime’s agenda resulting in marginalization. This study deduces that two cultures of history teaching emerge–official history in school and unofficial history acquisition that helps maintain a sense of national identity. Keywords: authoritarianism, history teaching, power
Effects of Authoritarianism on the Teaching of Latvian History
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Pedagoģija; Izglītība, pedagoģija un sports