Nāves psiholoģiskie aspekti medicīnas praksē: atbalsta stratēģijas medicīnas personālam - Džabura, Daniela (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbs. Nāves psiholoģiskie aspekti medicīnas praksē: atbalsta stratēģijas medicīnas personālam. Rīga: Latvijas Universitāte, 2025. Bakalaura darba apjoms ir 53 lappuses (neskaitot pielikumus). Darbs satur 3 pielikumus uz 6 lapaspusēm. Bakalaura darbs sastāv no Ievada, Teorētiskās daļas, Pētījuma metodoloģijas apraksta, Pētījuma rezultātu analīzes, Secinājumiem un priekšlikumiem, kā arī Izmantotās 44 literatūras un avotu saraksta. Darbā iekļautas tabulas, attēli, izmantoti literatūras un informācijas avoti. Pētījuma aktualitāte: Medicīnas personāls regulāri saskaras ar pacientu nāvi, kas rada emocionālu slodzi un paaugstinātu izdegšanas risku. Tādēļ aktuāla ir efektīvu psihoemocionāla atbalsta stratēģiju izstrāde un ieviešana veselības aprūpē. Pētījuma mērķis: Izpētīt nāves psiholoģiskos aspektus medicīnas praksē un analizēt efektīvas atbalsta stratēģijas, kas palīdz medicīnas personālam emocionāli un psiholoģiski tikt galā ar pacientu nāvi, lai mazinātu profesionālo izdegšanu un veicinātu labbūtību darbā. Pētījuma metodes: 1.Literatūras analīze, lai izpētītu nāves psiholoģiskos aspektus un psihoemocionālā atbalsta stratēģijas medicīnas praksē; 2.Tematiskā satura analīze, lai strukturēti apkopotu teorētiskās atziņas; 3.Anketēšana, lai iegūtu empīriskos datus par medicīnas personāla pieredzi un vajadzībām saistībā ar psihoemocionālo atbalstu. Sniegtie rezultāti: Pētījuma rezultāti atklāj, ka medicīnas personāls bieži sastopas ar ievērojamu emocionālo slodzi, strādājot ar pacientiem terminālajās stadijās vai piedzīvojot viņu nāvi. Anketēšanas dati liecina, ka daudzi veselības aprūpes speciālisti izjūt nepieciešamību pēc emocionālā atbalsta, taču atbalsta mehānismi iestādēs bieži vien ir nepietiekami. Lielākā daļa respondentu paļaujas uz neformālām stratēģijām, piemēram, sarunām ar kolēģiem, savukārt daudzi izrāda interesi par strukturētiem atbalsta pasākumiem, tostarp supervīzijām un psiholoģisku palīdzību. Atslēgvārdi: nāve; medicīnas personāls; emocionālais atbalsts; izdegšana; psihoemocionālā noturība; profesionālā labbūtība.

Bachelor’s Thesis. The Psychological Aspects of Death in Medical Practice: Support Strategies for Medical Personnel. Riga: University of Latvia, 2025. The bachelor’s thesis consists of 53 pages (excluding appendices). It includes 3 appendices over 6 pages. The thesis is structured into the Introduction, Theoretical Part, Research Methodology Description, Analysis of Research Results, Conclusions and Recommendations, and a list of 44 references and sources. The work contains tables, illustrations, and utilizes various literature and informational sources. Relevance of the research: Medical personnel regularly encounter patient deaths, which leads to emotional strain and an increased risk of burnout. Therefore, the development and implementation of effective psycho-emotional support strategies in healthcare is highly relevant. Aim of the research: To explore the psychological aspects of death in medical practice and analyze effective support strategies that help medical personnel cope emotionally and psychologically with patient deaths, with the goal of reducing professional burnout and promoting well-being at work. Research methods: 1.Literature analysis to examine the psychological aspects of death and psycho-emotional support strategies in medical practice; 2.Thematic content analysis to systematically summarize theoretical findings; 3.Surveying to obtain empirical data on the experiences and needs of medical staff regarding psycho-emotional support. Results provided: The findings reveal that medical personnel often experience significant emotional stress when working with terminally ill patients or facing their deaths. Survey data indicate that many healthcare professionals feel the need for emotional support, yet institutional support mechanisms are often insufficient. Most respondents rely on informal strategies, such as conversations with colleagues, while many show interest in structured support measures, including supervision and psychological assistance. Keywords: death; medical personnel; emotional support; burnout; psycho-emotional resilience; professional well-being.
The Psychological Aspects of Death in Medical Practice: Support Strategies for Medical Personnel
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; nāve; medicīnas personāls; emocionālais atbalsts; izdegšana; psihoemocionālā noturība