Kiberagresija kā universālās jurisdikcijas pamats - Āboliņa, Ance (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētnieciskais darbs rakstīts par universālās jurisdikcijas principa komplicēto piemērošanu pār kiberagresijas noziegumiem. Ņemot vērā, ka nepastāv vienotas izpratnes un definīcijas par kiberagresijas būtību, autore piedāvā savu definīciju un variantus, kā noregulēt kiberagresijas noziegumus, apskatot arī potenciālās problēmsituācijas. Darbs ir teorētiska rakstura, jo šajā jautājumā nav pieejama tiesu prakse. Pētījuma mērķis bija noskaidrot kiberagresijas komplicēto raksturu un uzstrukturēt hipotētisku ietvaru universālās jurisdikcijas principa piemērošanai pār kiberagresijas noziegumu. Lai sasniegtu mērķi tika izvirzīti tādi uzdevumi kā teorijas izpēte un regulējuma salīdzināšana. Tika secināts, ka, lai gan universālās jurisdikcijas principa piemērošana kiberagresijas gadījumā būtu veiksmīgāka par citiem jurisdikcijas principiem, tomēr pastāv vairāki šķēršļi, lai personu sauktu pie kriminālatbildības par kiberagresijas nodarījuma veikšanu, kuriem autore ir piedāvājusi iespējamos risinājumus. Atslēgvārdi: kibertelpa, kiberagresija, agresija, Starptautiskā krimināltiesa, Kampalas grozījumi, universālā jurisdikcija.

This research paper is about complexity of universal jurisdictional principle on cyber-aggression. Since there are no common understandings and definition on cyber-aggression, author defined cyber-aggression and offers options on how to regulate it, as well overviewing potential problematic situations. Disclaimer: research is completely theoretical, because there are no case law on this topic. The aim of the research was to understand the complexity of cyber-aggression and structure the hypothetical framework on how to apply universal jurisdiction on cyber-aggression. Hence, the task was to research theory and compare regulation. It was concluded that although universal jurisdiction would be the best option for cyber-aggression rather than other jurisdictional principles, there are few obstacles that prevents the possibility of prosecution, but to that the author raised few potential solutions. Keywords: cyberspace, cyber-aggression, aggression, International Criminal Court, Kampala amendments, universal jurisdiction.
Cyber-aggression as a ground for universal jurisdiction
Keywords: Juridiskā zinātne; kibertelpa; kiberagresija; agresija; universālā jurisdikcija; Kampalas grozījumi