Zvērinātu tiesu izpildītāja statuss un atbildība - Miglavs, Nauris (Latvijas Universitāte, 2013)
Desmit gadi, kopš tiesu izpildītāji praktizē Latvijas teritorijā kā brīvās juridiskās profesijas pārstāvji, ir pietiekams termiņš, lai izvērtētu šāda modeļa plusus un mīnusus. Darba mērķis bija veikt esošā tiesu izpildītāja statusa un atbildības analīzi Latvijā un sniegt priekšlikumus esošās situācijas uzlabošanai. Kā nozīmīgāko secinājumu pētījumā darba autors min faktu, ka pastāvošais tiesu izpildītāja institūta modelis Latvijā rada neproporcionālu un nesamērīgu tiesu izpildītāju noslodzi, kas vienlaikus ir par pamatu virknei citu problēmu. Atslēgas vārdi: tiesu izpildītājs, brīvā juridiskā profesija, tiesu izpildītāja atbildība, uzraudzības iestādes.

Ten years since the judicial officers in Latvia practicing as a independent legal profession is an adequate period to assess the model pros and cons. The aim of the research was to do analysis about status and responsibilities of judicial officers in Latvia and give proposition how to improve existing situation. As the main result of research author mentions the fact that the existing judicial officers status in Latvia creates a disproportionate and excessive burden on a few judicial officers, which also is the basis for a number of other problems. Keywords: the judicial officers, independent and liberal status, judicial officers responsibilities, judicial officers supervisors.
Bailiff status and responsibilities in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne