Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas un tās apkarošanas tiesiskais raksturojums - Lenca, Lauris (Latvijas Universitāte, 2019)
Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana ir viens no mūsdienu aktuālākajiem noziegumiem ekonomiskajā sfērā, jo šādā veidā personas, kuras ienākumus gūst prettiesiskā veidā, slēpj līdzekļu patieso izcelsmes avotu. Šāda veida noziedzīgas darbības ir būtiska problēma, jo negatīvi ietekmē valsts ekonomisko stabilitāti, turklāt, iegūtie līdzekļi tiek lietoti noziedzīgu grupu finansēšanai, kas apdraud tādas valsts nacionālās intereses, kā sabiedrības drošība un labklājība. Viena no nozīmīgākajām problēmām noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanā ir spēja identificēt darījumus, kuru rezultātā tiek veikta līdzekļu legalizācija, tādēļ ir nepieciešams noteikt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas īpatnības, izpētīt tiesu praksē nostiprinātās atziņas, kā arī starptautisko organizāciju ieguldīto darbu šī nozieguma apkarošanā, lai pilnveidotu izpratni par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas tendencēm un rast risinājumu nozieguma apkarošanas nepilnībām.

Money laundering is one of the most topical economic criminal acts, because in this way, those who derive unlawful income conceal the true source of these funds. This type of criminal activity is a major problem as it has a negative impact on the country's economic stability, and the proceeds are used to fund criminal groups that threaten national interests such as public security and welfare. One of the most important problems in combating money laundering is the ability to identify transactions that result in money laundering, so it is necessary to identify the specificities of this crime, research the past rulings in case law and study international organization contribution to our anti money laundering system, in effort to improve understanding of money laundering tendencies and find solutions to issues regarding prevention of this criminal act.
The legal characteristics of money laundering and anti- money laundering measures
Keywords: Juridiskā zinātne; noziedzīgi iegūti līdzekļi; legalizēšana; patiesais labuma guvējs; tiesisks darījums