Soda piemērošana nepilngadīgai personai - Eglīte, Elza (Latvijas Universitāte, 2023)
Temats “Soda piemērošana nepilngadīgai personai” ir aktuāls, jo jau no pašiem dzīves sākuma soļiem personām ir jānorāda pareizākie attīstības virzieni un jāveicina pašas personības izaugsmi, lai tā sekmīgi integrētos sabiedrībā. Ja tomēr nepilngadīgā persona ir izdarījusi kādu noziedzīgu nodarījumu, tad, piemērojot sodu nepilngadīgām personām, ir jāizrauga atbilstošākie sodu veidi mērķī, lai tā netiktu ilgstoši izolēta no sabiedrības. Resocializācija ir būtisks faktors, lai nepilngadīgā persona pilnvērtīgi varētu attīstīties sabiedrībā, iegūstot atbilstošu izglītību un darbu. Netiekot veiktai atbilstošai resocializācijai, nepilngadīgām personām pastāv liela varbūtība, ka daļa šo personu turpinās noziedzīgus nodarījumus visu savu turpmāko dzīvi. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt soda piemērošanu nepilngadīgām personām vēsturisko attīstību Latvijas teritorijā kopš 1903.gada Sodu likumiem līdz Latvijā spēkā esošajam Krimināllikumam attiecībā uz soda piemērošanu nepilngadīgām personām. Bakalaura darbā tiks analizēts nepilngadīgās personas jēdziens dažādos tiesību avotos un kādi grozījumi ir veikti Krimināllikuma VII nodaļā. Mērķa sasniegšanai tiks pētīta tiesu prakse un tiks veikts salīdzinājums dažādu valstu regulējumā attiecībā uz nepilngadīgām personām, kā arī autore veiks secinājumus un izvirzīs priekšlikumus. Lai autore sasniegtu noteiktos mērķus, tika izvirzīti uzdevumi – izpētīt Latvijas vēsturiskos tiesību aktus saistībā par nepilngadīgā kriminālatbildības vecumu un soda piemērošanu; aprakstīt nepilngadīgā jēdzienu, kuri ir regulēti Latvijas un starptautiskos aktos; analizēt tiesu praksi par pamatsodu un papildsodu piemērošanu nepilngadīgām personām; salīdzināt Latvijas un citu valstu Krimināllikumus sakarā ar nepilngadīgā soda piemērošanu un katras valsts kriminālatbildības vecumu.

Topic “Application of a sentence to a minor” is relevant, because from the very beginning of life, individuals must be shown the most accurate guidances and the development of the personality itself to be successfully integrated into society. If, however, a minor has committed a criminal offense, then the appropriate type of penalty for minors must be chosen with the aim of preventing them from long isolation from society. Resocialization is an essential factor for a minor to fully be integrated in society, get relevant education and work. Without eligible resocialization, there is a high probability that minors will continue to commit crimes throughout their whole lives. The aim of the bachelor's work is to study the historical development of the application of penalty to minors in the territory of Latvia from the Penal Law of 1903 to the current Criminal Law in Latvia. The definition of minor will be analysed in different legal sources and what amendments have been made to chapter VII of the Criminal law in the bachelor’s work. To achieve the goal, court practice will be studied, and a comparison will be made between the regulations of different countries regarding minors, as well as the author will draw conclusions and make proposals. In order to achieve the goals the author will set tasks such as- to study the historical legislation of Latvia related to the age of criminal responsibility of minors and the application of penalty; describe the definition of minors, which is regulated in Latvian and international acts; analyse case law regarding the application of basic penalties and additional penalties to minors; to compare the legislation of Latvia with other countries regarding the application of minor penalties and the age of criminal responsibility in each country.
Application of a sentence to a minor
Keywords: Juridiskā zinātne; nepilngadīgā persona; piemērojamie pamatsodi un; papildsodi; resocializācija