Ģimenes institūts Latvijas Republikas normatīvajos aktos un tiesību realitātē - Skrode, Sabīne (Latvijas Universitāte, 2016)
Darba tēma: Ģimenes institūts Latvijas Republikas normatīvajos aktos un tiesību realitātē. Latvijā, neskatoties uz ģimenes tiesību plašo regulējumu, kas nostiprināts Civillikumā, nav precīza juridiska ģimenes jēdziena skaidrojuma. Civillikumā noteikts šaurs ģimenes jēdziena skaidrojums, savukārt Latvijas Republikas Satversme nosaka, ka valsts pienākums ir atbalstīt un aizsargāt ģimeni, bet neizskaidro, kas ir ģimene. Darba mērķis ir izpētīt ģimenes institūta tiesisko regulējumu un ģimenes institūtu de facto, un identificēt ar to saistītos problēmjautājumus. Darbā aplūkota ģimenes jēdziena vēsturiskā attīstība, analizēts ģimenes institūta tiesiskais regulējums, tiesu prakse, noskaidroti personu viedokļi ar ģimenes institūtu saistītos problēmjautājumos, kā arī izvirzīti priekšlikumi tiesiskā regulējuma grozīšanai. Pētījuma rezultātā autore veic secinājumus un piedāvā priekšlikumus normatīvo aktu pilnveidošanai un pastāvošo problēmu risinājumiem saistībā ar ģimenes jēdzienu. Darbs sastāv no 3 nodaļām, 80 lapām. Atslēgas vārdi: ģimenes tiesiskās attiecības, ģimenes jēdziens, laulība, partnerattiecības, viendzimuma laulība.

Thesis topic: The Family in legislations and legal reality in The Republic of Latvia. Despite the broad regulations of family rights in Latvia that are enshrined in the Civil Law, there is no precise legal explanation of the notion of family. In the Civil Law a narrow explanation of the notion of family is defined, whereas the Constitution of The Republic of Latvia states that it is the obligation of the state to support and protect family, but does not define what family is. Objective of the thesis is to explore the legal framework of the family institute and the family institute de facto, and identify related problematic issues. In this thesis, history of the notion of family is inspected, the legal framework of the family institute and court practice are analyzed, opinions of people regarding to problematic issues related to the institution of family are examined as well as proposals for amendments of legal framework are put forward. At the end of research the author draws conclusions and puts forward proposals for improvement of the legislation as well as existing solutions to issues related to the notion of family. Thesis consists of 3 chapters, 80 pages. Keywords: legal family relations, the notion of family, marriage, partnership, same-sex marriage.
The Family in legislations and legal reality in The Republic of Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; ģimenes tiesiskās attiecības; ģimenes jēdziens; laulība; partnerattiecības; viendzimuma attiecības