Simpozija tradīcijas parodija Petronija Satirikonā - Kokina, Ilze (Latvijas Universitāte, 2016)
Sengrieķu simpozijs gan kā sociāla institūcija, gan kā literārais žanrs ir viens no ievērojamākajiem antīkās pasaules kultūfenomeniem, kura tradīciju pārņēmušas daudzas tautas, tai skaitā romieši. Dzīres bija iecienīts motīvs Romas impērijas laika satiru autoru darbos, arī Gājs Petronijs Arbitrs satīriskajā romānā Satirikons ir iekļāvis simpozija ainu. Maģistra darbā Simpozija tradīcijas parodija Petronija „Satirikonā” tiek pētīta parodijas principa funkcionalitāte romiešu satīriskajā romānā, izmantojot vienu antīkā romāna motīvu – simpozija tēmu. Pētījuma daļā tika apzinātas, klasificētas un salīdzinātas grieķu simpozija raksturiezīmes un to parodējumi Satirikona dzīru ainā. Tika noskaidrots, ka Trimalhiona dzīru fonu veido grieķu simpozija tradīcijas elementi, kas papildināti ar parodētiem simpozija elementiem. Parodija Satirikonā pilda vairākas funkcijas – tā ne tikai atdarina, bet ir arī izklaidējoša un uzjautrinoša. Darba noslēgumā tika secināts, ka simpozija aina Satirikonā ir grieķu simpozija parodija.

The symposium of Ancient Greece – as both a social institution and a literary genre – is one of the most remarkable cultural phenomena of the ancient world, whose tradition was adopted by many nations, also Romans. The feast was a popular and favorite motif of Roman Empire satire authors; Gaius Petronius Arbiter has also included a symposium scene in his satirical novel Satyricon. The master thesis Parody of Symposium Tradition in Petronius’ “Satyricon” studies the functionality of the parody principle in the Roman satirical novel, using one motif of the ancient novel – the theme of the symposium. The research identifies, classifies and compares characteristics of the Greek symposium and its parodies in Satyricon’s feast scene. It was determined, that the background of Trimalchio’s feast consists of Greek symposium tradition elements, that have been supplemented by mocked symposium elements. The parody in Satyricon serves multiple functions – not only does it mimics, but is also entertaining and amusing. The master thesis ends with the conclusion, that the symposium scene in Satyricon is a parody of the Greek symposium.
Parody of Symposium Tradition in Petronius’ “Satyricon”
Keywords: Filoloģija; simpozijs; tradīcija; parodija; Trimalhiona dzīres