Saccharomyces boulardii lietošanas un aprites apskats Rīgas aptiekā 2016. gadā - Mahaheja, Irina (Latvijas Universitāte, 2017)
Probiotiķi tiek definēti kā dzīvi mikroorganismi, kas dod veselības ieguvumus tā uzņēmējam. Rauga šūnas Saccharomyces boulardii tika konstatētas kā efektīvs probiotiķis vairākos dubultaklajos klīniskajos pētījumos. Bakalaura darba mērķis bija veikt Saccharomyces boulardii saturošo preparātu aprites analīzi Rīgas aptiekā 2016. gadā un noskaidrot iedzīvotāju informētību par Saccharomyces boulardii preparātiem. Darba gaitā tika konstatēts, ka cilvēki zina, kas ir probiotikas, un vairums uzskata, ka probiotiķu lietošana var labvēlīgi ietekmēt cilvēka kopējo veselības stāvokli. Ar aptaujas palīdzību tika konstatēts, ka lielākā daļa no respondentiem nezina kas ir Saccharomyces boulardii, bet pēc iepakojuma ārējā izskata atpazīst šīs zāles, pēc preparāta aktīvās vielas nē.

Probiotics are defined as live microorganisms which confer a health benefit on the host. One strain of yeast Saccharomyces boulardii has been found to be an effective probiotic in double-blind clinical studies. The aim of the bachelor thesis was to analyze the consumption of Saccharomyces boulardii preparations in Riga community pharmacy in 2016 and to find out peoples’s thoughts of Saccharomyces boulardii preparations. The obtained data showed that people know what probiotics are, majority supposes that the use of probiotics can adversely affects the human general health position. The questionnaires demonstrated that most of the respondents do not know what Saccharomyces boulardii is, this medicine identify after the appearance, but after the medicine active substance no.
The circulation and the use of Saccharomyces boulardii in Riga community pharmacy in 2016
Keywords: Farmācija; probiotiķi; rauga šūnas; Saccharomyces boulardii; farmācija