Izmeklēšanas tiesneša institūts - Mauriņa, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2018)
Autores izvēlētais maģistra darba temats ir „Izmeklēšanas tiesneša institūts.” Pēc autores domām šis pētījums ir aktuāls ar to, ka cilvēktiesību garantēšana un kontrole pār to ierobežošanu pirmstiesas kriminālprocesā vienmēr ir bijusi kā galvenais kriminālprocesuālais mērķis, proti, nodrošināt taisnīgu un objektīvu kriminālprocesa norisi bez liekas iejaukšanās personas dzīvē. Lai kriminālprocesa mērķa sasniegšana netiktu apdraudēta, ir nepieciešamas amatpersonas, kuras nodrošina personas tiesību un likumīgo interešu ievērošanu pirmstiesas kriminālprocesā. Šobrīd, galvenokārt, šī pienākuma pildīšana ir uzticēta izmeklēšanas tiesnesim. Maģistra darbs sastāv no četrām nodaļām, no kurām pirmajā nodaļā tiek apskatīta izmeklēšanas tiesneša institūta būtība un nozīme, tā izveidošanās vēsturiskā attīstība, tiek aplūkotas arī ārvalstu cilvēltiesību kontroles mehānismu īpatnības; otrajā – tiek aplūkota izmeklēšanas tiesneša loma tādu procesuālo piespiedu līdzekļu piemērošanā kā drošības līdzeklis – apcietinājums, kā arī izdošanas apcieitnājums, trešā nodaļa satur izmeklēšanas darbību uzskaiti, kuru veikšanai, lai iegūtos pierādījumus izmantotu pierādīšanā, nepieciešama izmeklēšanas tiesneša atļauja, uzsvaru liekot uz kriminālprocesā visbiežāk izvēlēto izmeklēšanas darbību – kratīšanu, ceturtajā nodaļā īsi tiek apskatīta izmeklēšanas tiesneša loma tādu Kriminālprocesa likumā noregulētu jautājumu ietvaros kā: procesuālās sankcijas, aresta uzlikšana mantai, ar brīvības atņemšanu nesaistīta drošības līdzekļa piemērošanas lēmuma pārsūdzēšana, kā arī minimāli ieskatu vēršot uz kārtību un nosacījumiem, attiecībā uz atbrīvošanu no aizstāvja darba apmaksas. Darbs kopumā sastāv no 61 lapaspusēm. Atslēgas vardi: cilvēktiesības, pirmstiesas kriminālprocess, izmeklēšanas tiesnesis, patvaļas kontrole

The author`s chosen Master's Thesis is ‘’The investigating judge institute.’’. According to the author, this research is meaningful, because it describes the assurance of human rights and control of the pre-trial investigation in criminal cases, which is always been the most highly regarded criminal process aim. That means, ensuring that the criminal process is lawful and objective, without needless interference in a person’s life. To be sure, that the goal of the criminal process isn`t threatened, the law requires an a official, that ensures person`s rights and lawful interest`s in a pre-trial investigation. The Master's Thesis consists of four chapters. In the first chapter the author analyzes the investigating judge institute essence and importance, also looking in to the history of the institute itself. In addition, the author looks at foreign human right control mechanisms. In the second chapter there is a better look in to the role which an investigating judge plays in making decisions on procedural measures, for instance – arrest. The third chapter consist of those proceedings, which need a investigating judge`s permission. It will look at one of the investigating procedures which are the most common – search. The forth chapter describes the role of the investigating judge in investigating procedures, which are also regulated in Kriminalprocess law, those include processual sanctions, seizure`s and security measures, which doesn’t include a person’s arrest or how to appeal a court order in these cases. It also includes the conditions in which a person released from paying for an attorney. The Master's Thesis consist of 61 pages. Key words: human rights, pre-trial investigation, investigating judge, arbitrary control
The investigating judge institute
Keywords: Juridiskā zinātne; cilvēktiesības; pirmstiesas kriminālprocess; izmeklēšanas tiesnesis; patvaļas kontrole