Pirmsskolas vecuma bērnu vecāku zināšanas, attieksmes un komforta izjūta par bērnu seksuālo mācīšanos saistībā ar vecāku audzināšanas pieejām un vērtībām - Zvīgule, Elīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis bija izpētīt 3 līdz 6 gadus vecu bērnu vecāku zināšanas, attieksmes un komforta izjūtu par bērnu seksuālo attīstību un mācīšanos, un noskaidrot, vai to prognozē vecāku audzināšanas pieejas, vērtības un izglītības līmenis. Izlasi veidoja 144 vecāki vecumā no 23 līdz 56 gadiem (M= 34,51, SD=5,38), kuriem ir vismaz viens bērns vecumā no 3 līdz 6 gadiem. Pētījumā tika izmantoti trīs datu ievākšanas instrumenti: Aptauja par mazu bērnu seksuālo mācīšanos, Švarca vērtību aptauja un Alabamas audzināšanas aptauja – pirmsskolas variants. Tika atklāta vidēji cieša korelācija starp vecāku zināšanām, attieksmēm un diskomforta izjūtu par bērnu seksuālo attīstību un mācīšanos. Rezultāti uzrādīja statistiski nozīmīgas, bet vājas korelācijas starp vecāku zināšanām, attieksmēm un diskomforta izjūtu par bērnu seksuālo mācīšanos un vecāku izglītību. Vecāku diskomforta izjūtai par bērnu seksuālo mācīšanos ir statistiski nozīmīgas pozitīvas saistības ar nekonsekventu un nosodošu audzināšanu. Regresiju analīze uzrādīja, ka konservatīvisms un pašrealizācija izskaidro vecāku zināšanas, turpretim konformitāte un universālisms – vecāku attieksmes par bērnu seksuālo mācīšanos. Nosodoša audzināšana, konformitāte, izglītība un labvēlība vislabāk prognozē vecāku diskomforta izjūtu par bērnu seksuālo mācīšanos.

The study aimed to investigate the knowledge, attitudes, and comfort level of parents of 3- to 6-year-old children about children's sexual development and learning, and to find out whether this is predicted by parenting approaches and values. The sample consisted of 144 parents aged 23 to 56 years (M= 34.51, SD=5.38) who have at least one child aged 3 to 6 years. The study used three data collection instruments: Questionnaire on Young Children’s Sexual Learning, Schwartz Value Survey, and The Alabama Parenting Questionnaire – Preschool Revision. A moderate correlation was found between parents' knowledge, attitudes and discomfort about children's sexual development and learning. The results reveal statistically significant but weak correlations between parents' knowledge, attitudes, and feelings of discomfort about children's sexual learning and parental education. Parental discomfort about children's sexual learning has statistically significant positive correlation with inconsistent and punitive parenting practices. Regression analysis showed that conformity and self-direction explain parents' knowledge, whereas conformity and universalism explain parents' attitudes about children's sexual learning. Punitive parenting, conformity, education, and benevolence were the best predictors of parental discomfort about children's sexual learning.
​​Knowledge, Attitudes, and Comfort Level of Pre-school Children's Parents About Children's Sexual Learning in Relation to Parenting Practices and Values
Keywords: Psiholoģija; seksuālā mācīšanās; zināšanas; attieksmes; komforta izjūta; vērtības