Piecgadīgu bērnu matemātisko prasmju pilnveide sporta nodarbībās - Dreimane, Solvita (Latvijas Universitāte, 2018)
Darba autors: Solvita Dreimane Darba tēma: Piecgadīgu bērnu matemātisko prasmju pilnveide sporta nodarbībās. Pētījuma mērķis: teorētiski analizēt, praktiski pētīt un analizēt piecgadīgu bērnu matemātisko prasmju pilnveides iespējas sporta nodarbībās. Bakalaura darbs sastāv no divām daļām – teorētiskās un empīriskās daļas. Darba teorētiskajā daļā ir apkopotas un analizētas pedagogu un psihologu atziņas par piecgadīgu bērnu matemātisko prasmju pilnveidi praktiski darbojoties, par kustību nozīmi bērna attīstībā, par matemātikas un sporta nodarbību integrāciju. Apkopojot gūtās pedagogu un psihologu atziņas, darba autore secina: •gan matemātikas uzdevumiem, gan uzdevumiem sporta nodarbībās pirmsskolā ir vairāki vienojoši „elementi” – ritms, kustību koordinācija, atmiņa, uzmanība u.c., un to visu var un vajag apvienot vienā – integrētā nodarbībā, •lai pedagogs izvēlētos pareizos uzdevumus un izmantotu atbilstošas mācību metodes gan matemātikā, gan sporta nodarbībā, ir nepieciešams pievērst uzmanību bērnu atbilstoša vecuma attīstības raksturojumam. Darba empīriskajā daļā pedagoģiskā izmēģinājuma darbībā ir pētītas un analizētas piecgadīgu bērnu matemātisko prasmju pilnveides iespējas sporta nodarbībās. Tika izstrādāti uzdevumi sporta nodarbībām, integrējot matemātikas jomas konkrētās tēmas. Pētījumā iegūtie rezultāti apstiprināja, ka bērna matemātiskās prasmes var tikt pilnveidotas sporta nodarbībās. Bakalaura darbs sastāv no 46 lpp., tajā iekļautas 2 tabulas un 10 attēli, izmantoti 62 literatūras avoti.

Author: Solvita Dreimane Theme: Development of Mathematical Skills of Five-Year-Old Children in Sports Activities. Aimoftheresearch: to theoretically analyze, practically investigate and analyze the possibilities of developing mathematical skills of five-year-old children in sports classes. Bachelor consists of two parts – theoretical and practical part. The theoretical part summarizes and analyzes the conclusions of educators and psychologists about the development of mathematical skills of five-year-old children in practice, the role of movement in the child's development, the integration of mathematics and sports activities. Summarizing the conclusions of educators and psychologists, the author concludes: •Both mathematics and sports activities in pre-school have a lot of unifying "elements" - rhythm, movement, coordination, memory, attention, etc., allof which can and should be combined in one integrated lesson, •In order for the educator to choose the right tasks and use appropriate teaching methods in both mathematics and sports, it is necessary to pay attention to the characteristics of the development of children of appropriateage. In the empirical part of the bachelor are studied and analyzes the possibilities of improving mathematical skills of five-year-oldchildren in sports classes in the pedagogical pilot activity. Exercises for sports lessons were developed, integrating specifict opics in mathematics. The results of the study confirmed that the mathematical skills of the child can be improved in sports activities. The Bachelor consists of 46 pages, it contains 2 tables and 10 images, 62 sources of literature are used.
Improvement of Mathematical Skills of Five-Year-Old Children in Sports Activities
Keywords: Skolas pedagoģija; matemātiskās prasmes; pirmsskolas pedagoģiskais process; sporta nodarbība; integrācija; mācību process