Lauku apdzīvoto vietu plānošana: Madonas novada piemērs - Vucāne, Ramona (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darbs “Lauku apdzīvoto vietu plānošana – Madonas novada piemērs” izstrādāts, lai aktualizētu lauku attīstības jautājumus, konkrēti apskatot lauku plānošanas pieejas un prakses. Pētījumā tika izvērtēti teorētiskie avoti, apkopota līdzšinējā pieredze lauku plānošanā, pieejās un prakses. Balstoties uz teorētisko avotu analīzi, tika izstrādāts ietvars lauku apdzīvoto vietu novērtēšanai, kas pielietojams tālāka plānošanas procesa nodrošināšanai, ciemu plānu izstrādei, ciemu raksturojumu izstrādei un reģenerācijas plānošanai. Izvērtēšana tika veikta trim Madonas novada ciemiem -Meirāniem, Mārcienai, Jaunkalsnavai. Darba mērķa sasniegšanai autore izmanto ne tikai esošos rakstiskos un elektroniskos informācijas avotus, bet darba gaitā veic arī speciālistu intervijas un iedzīvotāju anketēšanu izvēlētajās lauku apdzīvotajās vietās. Intervijās iegūtā informācija dod padziļinātu ieskatu lauku teritoriju plānošanas praksē Latvijā, kā arī intervijās ar Madonas novada pārstāvjiem sniedz ieskatu praktiskajā ciemu pārvaldībā un attīstībā. Anketēšana sniedz ieskatu par vietējo iedzīvotāju viedokli saistībā ar lauku attīstību saistītiem jautājumiem. Teorētisko un praktisko pētījumu apkopojums, ekspertu viedokļu analīze un izvērtēšana sniedza secinājumus par izstrādātā ietvara perspektīvo piemērošanas potenciālu Latvijas lauku apdzīvoto vietu plānošanai. Darbs atspoguļots četrās galvenajās nodaļās. Pirmajās nodaļā tiek apskatīta teorētiskā bāze par lauku plānošanas pieejām, veiksmīgākie ārvalstu piemēri, apdzīvoto vietu tipoloģiju, kā arī tiek analizēts normatīvais ietvars lauku plānošanai Latvijā. Šajā nodaļā ietverts pieejas apraksts, kā kas tiks izmantots par pamatu pētījuma izstrādei. Otrajā nodaļā tiek aprakstītas pielietotās metodes un materiāli pētījuma daļas izstrādei. Savukārt trešajā nodaļā analizēta Madonas novada un trīs ciemu attīstība pēc izstrādātā lauku apdzīvoto vietu izvērtēšanas ietvara. Ceturtā nodaļa ietver diskusiju un priekšlikumu apkopojumu pēc veiktā pētījuma. Darba nobeigumu veido piektā nodaļa, kurā paustas galvenās darba gaitā radušās atziņas un secinājumi.

The Master's work “Planning rural settlements — an example of Madona municipality” is developed to raise rural development issues by looking specifically at rural planning approaches and practices. The study assessed theoretical sources, gathered past experience in rural planning, approaches and practices. Based on analysis of theoretical sources, a framework for assessment of rural settlements was developed, which could be used for ensuring further planning process, development of village plans, development of village characteristics and regeneration planning. The evaluation was carried out for three villages in Madona municipality - Meirani, Marciena, Jaunkalsnava. In order to achieve the objective of the work, the author uses not only available printed and electronic sources of information, but also carries out interviews of professionals and citizen questionnaires in selected rural settlements during the course of the work. The information obtained during interviews provides a deeper insight into the practice of planning rural areas in Latvia, as well as interviews with representatives of Madona municipality provide an insight into practical village management and development. The questionnaire provides an insight into local people's views on rural development issues. A compilation of theoretical and practical studies, analysis and evaluation of expert opinions provided conclusions on the prospective application potential of the developed framework for planning rural settlements in Latvia. The work is reflected in four key chapters. The first chapter reviews the theoretical base on rural planning approaches, the most successful foreign examples, the typology of settlements, as well as the standard framework for rural planning in Latvia is analysed. This chapter contains a description of the approach to be used as the basis for the development of the study. The second chapter describes the methods and materials used to develop the study part. Conversely, Chapter three analyses the development of Madona municipality and three villages according to the developed framework for assessment of rural settlements. Chapter four contains a compilation of discussions and proposals following the study carried out. The end of the work consists of Chapter five, which sets out the main proposals and conclusions of the work.
Planning of rural settlements: the case of Madona county
Keywords: Arhitektūra; ciemu plānošana; sociālais potenciāls; pilnīga kopiena; pārvaldība; lauku apdzīvoto vietu izvērtēšana