Dokumentu kriminālistiskā izpēte - Ozola, Dagnija (Latvijas Universitāte, 2011)
Šī bakalaura tēma ir „Dokumentu kriminālistiskā izpēte”. Darba ietvaros autore ir analizējusi dokumentu kriminālistisko izpēti. Autore darbā pievērsusies gan dokumentu izpētei kā ekspertīzes kriminālprocesā iespējām un uzdevumiem, gan dokumentu kriminālistiskās izpētes nozīmei un tās rezultātu izmantošanas izspējām krimi9nālprocesā. Darba pirmajā daļā autore ir sniegusi pārskatu par dokumentu kriminālistiskās izpētes vispārējo attīstību pasaulē un Latvijā, kā arī sniegta dokumentu ekspertīzes kriminālprocesā tiesiskā regulējuma attīstība Latvijā. Būtiska darba daļa ir veltīta dokumenta izpratnes krimināltiesiskajā zinātnē pētīšanai. Tas darīts ar mērķi precīzi un skaidri noteikt šī darba izpētes priekšmetu. Šajā darba daļā dokuments tiek analizēts gan kā noziedzīga nodarījuma priekšmets, gan kā noziedzīga nodarījuma priekšmets gan kā lietiskais pierādījums kriminālprocesā. Minētās nodaļas ietvaros autore izvirza pamatotus priekšlikumus dokumenta krimināltiesiskā regulējuma sakārtošanai. Darba trešajā nodaļā autore ir pievērsusies izplatītākajiem dokumentu kriminālistiskās izpētes veidiem – dokumentu tehnisko izpēti un dokumenta izpildītāja noteikšanu. Šajā darba daļā autore ir sniegusi pārskatu par to kāda veida dokumentu tehniskās izpētes pastāv, par kādiem jautājumiem dokumentu tehniskās ekspertīzes var sniegt atbildi, kā arī norādītas metodes, ar kādām ir iespējams noteikt kriminālprocesam svarīgus faktus saistībā ar dokumentu kriminālistisko izpēti. Darba pēdējā daļā autore ir analizējusi dokumentu kriminālistiskās izpētes iespējas kriminālprocesā būtisku faktu noskaidrošanai, kā arī dokumentu kriminālistiskās izpētes rezultātu nozīmi kriminālprocesā un to izmantošanas iespējas. Darba izstrādes gaitā autore izvirzījusi priekšlikumus Kriminālprocesa likumā ietvert tiesību normu, kurā būtu sniegta dokumenta definīcija, kādā to lieto kriminālprocesā, kā arī izslēgt no Kriminālprocesa likuma normām norādes par to, ka par dokumentu var tikt atzīts arī datorizētās informācijas nesējs.

Forensic document examination is one of the most widespread types of forensic examinations carried out for the purposes of criminal investigations. The importance of documents for criminal investigations primarily lies within their content that is depicted in letters, numbers, symbols drawings etc. Through the course of Bachelor's thesis development the author has analyzed the legal framework of documents in Latvia. The analysis covered both documents as stipulated in general application rules and documents as stipulated in special Criminal Law and Criminal; Procedure Law. The author established that Latvian law distinguished between three types of documents: 1.Paper documents, 2.electronic documents; 3. digital information storage media. The analysis of possible legal status of a document within criminal process is provided in the second chapter of the thesis. Depending on how a document is linked to a case or involved in crime, it may have a status of a document, physical evidence, crime tool or object of the crime. The author puts forward the definition of document for use in criminal process. The third chapter gives an overview of two common types of forensic document examinations – technical document examinations and identification of person who developed the document or its element. The fourth chapter deals with importance that forensic document examination has for criminal investigations. An overview of investigative situations is given when forensic examination of documents is necessary. Analysis is supported by examples from crime files. The author brings forward following proposals:: 1.To include provision in the Criminal Procedure Law that provides for a definition of the document for purposes of criminal proceedings; 2.To amend the provisions of the Criminal Law (135.pants etc.) in a way that digital information storage medium cannot be attributed a legal status of document.
The investigation of documentation of forensic science
Keywords: Juridiskā zinātne