1,5 - 3 gadīgu bērnu pozitīvas adaptācijas sekmēšana pirmsskolas izglītības iestādē - Jermaka, Inita (Latvijas Universitāte, 2024)
Temats – 1,5 - 3 gadīgu bērnu pozitīvas adaptācijas sekmēšana pirmsskolas izglītības iestādē Darba autore – Inita Jermaka Darba vadītāja – Mg. paed. Jolanta Kriščune Pētījuma mērķis: teorētiski pētīt un praktiski pārbaudīt 1.5 - 3 gadus vecu bērnu pozitīvas adaptācijas sekmēšanas iespējas pirmsskolas izglītības iestādē. Darbu veido teorētiskā un empīriskā daļa. Teorētiskajā daļā tiek skaidrots adaptācijas jēdziens, veikts 1,5-3 gadīgu bērnu attīstības raksturojums un aplūkoti pozitīvu adaptāciju sekmējoši nosacījumi. Teorētiskā daļa izstrādāta pamatojoties uz vairākiem autoriem, piemēram, V. Golubina, A. Bikova. D. Gulbe, A. Šteinberga. S. Gailuma u.c. Empīriskajā daļā tiek izstrādāts novērošanas protokols un veikta pedagogu anketēšana par 1,5 – 3 gadīgu bērnu pozitīvas adaptācijas sekmēšanu ietekmējošiem faktoriem pirmsskolas izglītības iestādē. Tiek noteiktas likumsakarības starp bērna pašapkalpošanās un sociālo prasmju attīstības pakāpi un, pedagoga ietekmi uz pozitīvas adaptācijas sekmēšanu. Atslēgas vārdi: adaptācija, bērns, attīstība, pirmsskola Darba apjoms:. 46 lapas Attēlu skaits: 6 attēli Tabulu skaits: 10 tabulas. Literatūras un citu avotu saraksts:.23 literatūras avoti. Pielikumu skaits: 3 pielikumi

Theme – Promoting positive adaptation of 1.5 - 3-year-old children in a preschool educational institution. Author – Inita Jermaka Head of work - Mg. paed. Jolanta Kriščune Job objective: to theoretically study and practically test the possibilities of promoting positive adaptation of 1.5 - 3-year-old children in a preschool educational institution. The work consists of the theoretical and empirical part. In the theoretical part explained the concept of adaptaion, drescribed the characteristics of 1,5 – 3 years old children and the conditions promoting for positive adaptation. The theoretical part is developed on the basis of several authors, for example, , V. Golubina, A. Bikova. D. Gulbe, A. Steinberga. S. Gailuma, etc. In the empirical part is being developed the observation protocol and theachers questionnaire survey abaut promotion factors for positive adaptation of 1.5 - 3-year-old children in a preschool educational institution. Determined promoting of positive adaptaion between child’s self-care and social skills and the teacher’s infuence. Keywords: adaptation, child, development, preschool. Number of pages: 46 pages Number of pictures:6 pictures Number of tables: 10 tables. List of literature and other sources: 23 sources of literature. Number of attachments: 3 attachments
Promoting positive adaptation of 1.5-3 caring children in a preschool educational institution
Keywords: Izglītības zinātnes; adaptācija; bērns; attīstība; pirmsskola