Izdegšana pusaudžu futbolistu vidū - Grosfogels, Aksels (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba tēma ir ‘’Izdegšana pusaudžu futbolistu vidū’’. Pētījuma mērķis ir sniegt rekomendācijas futbola treneriem, lai mazinātu izdegšanas sindroma iespējamību pusaudžu futbolistu vidū. Lai sasniegtu pētījuma mērķi, tika izvirzīti uzdevumi, kas ietver teorētiskās literatūras izpēti par faktoriem, kas veicina izdegšanu pusaudžu futbola spēlētāju vidū, novērtēt izdegšanas iespējamās sekas uz pusaudžu futbolistiem, veikt vides novērojumu treniņu procesā par pusaudžu potenciālo izdegšanu Jelgavas BJSS U13-U14 futbola komandas audzēkņu vidū, balstoties no teorētiskajā literatūrā izpētītā, izstrādāt praktiskus ieteikumus treneriem izdegšanas novēršanai pusaudžu futbola spēlētāju vidū, balstoties uz pētījuma rezultātiem. Šī pētījuma pamatā ir pētnieciskais jautājums – kādas metodes treneri var izmantot, lai veidotu tādu treniņu vidi, kas mazinātu izdegšanas risku pusaudžu futbolistu vidū? Pētījums balstās uz kvalitatīvās izpētes metodoloģiju- vides novērojumu, kas ļauj detalizēti analizēt treniņa vidi dabiskos apstākļos. Pētījuma bāze ir Jelgavas BJSS U13-U14 vecuma grupas futbola komanda. Novērojumi veikti divos periodos ar pusgada intervālu (2024. gada oktobrī un 2025. gada maijā), lai iegūtu salīdzināmu informāciju par vides attīstību un iespējamo ietekmi uz sportistu psiho emocionālo stāvokli. Darbs sastāv no trīs nodaļām, Pirmajā nodaļā tika analizēta teorētiskā literatūra par izdegšanas sindromu futbolā un pusaudžos. Otrajā nodaļā aplūkota pētījumu metodoloģija un analizēti novērojumu dati. Trešajā nodaļā tika izstrādātas rekomendācijas futbola treneriem izdegšanas sindroma novēršanai pusaudžu futbolistu vidū. Galvenie secinājumi norāda, ka kvalitatīva, atbalstoša un līdzsvarota vide būtiski mazina izdegšanas risku. Svarīga ir trenera komunikācija, motivācijas veicināšana un sabalansēta slodze. Pētījums sniedz praktiskas atziņas sporta speciālistiem treniņu vides uzlabošanai jaunatnes sportā.

The topic of the qualification work is ‘'Burnout among adolescent football players’'. The aim of the study is to provide recommendations for football coaches in order to reduce the risk of burnout syndrome among adolescent football players. In order to achieve the aim of the study, the objectives of the study included to investigate the theoretical literature, to examine the main factors that contribute to burnout among adolescent football players, and to assess the potential effects of burnout on adolescent football players, to conduct an environmental observation during the training process of potential burnout among the students of the Jelgava BJSS U13-U14 football team, based on the theoretical literature, to develop practical recommendations for coaches to prevent burnout among adolescent football players, based on the results of the study. The research question is: what methods can coaches use to create a training environment that reduces the risk of burnout among adolescent football players? The study is based on qualitative research methodology- environmental observation, which allows for a detailed analysis of the training environment under natural conditions. The base of the study is the football team of Jelgava BJSS U13-U14 age group. Observations were carried out in two periods with a half-year interval (October 2024 and May 2025) in order to obtain comparable information on the development of the environment and its possible influence on the psycho-emotional state of the athletes. The thesis consists of three chapters, The first chapter analysed the theoretical literature on burnout syndrome in sport and in adolescents. The second chapter discusses the research methodology and analyses the observational data. In the third chapter, recommendations for football coaches to prevent burnout syndrome among adolescent football players were developed. The main findings indicate that a high quality, supportive and balanced environment significantly reduces the risk of burnout. Coach communication, motivational facilitation and a balanced workload are important. The study provides practical insights for sport professionals to improve the training environment in youth sport.
Burnout among adolescent football players
Keywords: Sporta zinātne; Izdegšanas sindroms; Jauniešu sports; Treniņu vide; Futbols; Vides novērojums