Brīvības atņemšana nepilngadīgajiem - Budze, Ieva (Latvijas Universitāte, 2017)
Brīvības atņemšana ir bargākais soda veids, ko var piemērot gan pilngadīgajiem, gan nepilngadīgajiem. Minētais soda veids jau vēsturiski ir izmantots, lai sodītu vainīgos par izdarītajiem pārkāpumiem. Pastāv īpatnības starp brīvības atņemšanas soda piemērošanu pilngadīgajiem un tā piemērošanu nepilngadīgajiem. Atšķirības pastāv gan šī soda izciešanas ilgumā, soda izciešanas vietā, gan arī pārkāpumos, par kuriem šo sodu nosaka. Krimināllikumā ir pieņemta no vispārējā regulējuma nošķirta nodaļa, kura regulē nepilngadīgo kriminālatbildības īpatnības. Šī nodaļa jāņem vērā nosakot brīvības atņemšanas sodu nepilngadīgajiem, tomēr ir konstatēts, ka dažkārt tiesa to praksē neievēro. Autore kā bakalaura darba mērķi ir noteikusi izpētīt nepilngadīgo brīvības atņemšanas tiesiskā regulējuma īpatnības un, kā šis regulējums tiek piemērots praksē. Bakalaura darba ietvaros autore izpētīja brīvības atņemšanas vēsturi, brīvības atņemšanas tiesisko regulējumu, nepilngadīgo kriminālatbildības īpatnību tiesisko regulējumu, tiesu praksi par brīvības atņemšanas piemērošanu nepilngadīgajiem, kā arī ārvalstu tiesiskos regulējumus par brīvības atņemšanas piemērošanas īpatnībām nepilngadīgajiem.

Deprivation of freedom is the most severe punishment applied to adults as well as teenagers. This punishment has been used historically to punish the guilty for their offenses. There are differences between deprivation of freedom that is applied to adults and deprivation of freedom that is applied to teenagers. The differences are in duration of the punishment, in location of the punishment and in offenses which lead to deprivation of freedom. In Criminal Law there is a separate chapter, which regulates teenagers` criminal responsibility. This chapter needs to be used in situations when a teenager is going to be punished, while it turns out that sometimes the court do not respect it. The author as the aim of her bachelor paper has defined exploration of regulation of teenagers criminal responsibility and how it is used in practice. Writing this bachelor work, the author looked into the history of the deprivation of freedom for adults and also for teenagers, the regulation of deprivation of freedom, the regulation about teenagers` criminal responsibility, the court practice as well as regulation of teenagers` deprivation of freedom in foreign countries.
Deprivation of Teenagers Freedom
Keywords: Juridiskā zinātne; Brīvības atņemšana; Brīvības atņemšana nepilngadīgajiem; Brīvības atņemšanas vēsture; Ārvalstu regulējums