Ārstniecības specialitātes ārzemju studentu profesionālās latviešu valodas kompetences veidošanās - Līsmane, Inta (Latvijas Universitāte, 2011)
„Ārstniecības specialitātes ārzemju studentu profesionālās latviešu valodas kompetences veidošanās” Anotācija Latviešu valodas kā svešvalodas apguvei trūkst teorētiski pamatotu, praksē pārbaudītu mūsdienīgu studiju modeļu un atbilstošu mācību līdzekļu. Pētījumā tiek atklāta pretrunu starp studentu profesionālās latviešu valodas kompetences teorētisko līmeni un spēju lietot valodu profesionālās saskarsmes vidē. Pastāv neatbilstība studiju programmas nodrošinājumā: studijas notiek angļu valodā, turpretī komunikācija ar pacientu Latvijas slimnīcās studiju prakses un rezidentūras laikā var norisināties galvenokārt latviešu valodā, kā rezultātā ārvalstu studenti bieži izjūt diskomfortu, jo savu profesionālo kompetenci latviešu valodas vidē var apliecināt tikai 15% - 20% topošo speciālistu. Promocijas darbā • analizēti ārvalstu studentu profesionālās latviešu valodas kompetences veidošanās teorētiskie pamati; • raksturotas saskarsmes īpatnības un valodas barjeru pārvarēšanas iespējas studiju procesā un profesionālajā darbībā; • veikta ārstniecības specialitātes ārzemju studentu valodu apguves pieredzes analīze, raksturota valodas apguves un lietošanas motivācija; • latviešu valodas kā svešvalodas studiju organizācijas principi, balstoties uz procesuālo modeli. Pētījumā apkopotais faktiskais materiāls veido metodoloģisko un metodisko pamatu latviešu valodas kā profesionālās svešvalodas docēšanas pilnveidei, izmantojams dažādu nozaru latviešu valodas kā svešvalodas metodikas pilnveidošanai un kvalitatīvu mācību līdzekļu radīšanai.
DEVELOPMENT OF THE PROFICIENCY OF THE LATVIAN LANGUAGE FOR SPECIAL MEDICAL PURPOSES
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Pedagoģija; Izglītība, pedagoģija un sports