Bērnu vecumā no 7 līdz 11 gadiem spēja novērtēt savu ķermeņa tēlu un tā saistība ar vecāku spēju novērtēt savu un bērna ķermeņa tēlu - Rengarte, Līga (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai bērni vecumā no 7 līdz 11 gadiem un viņu vecāki ir spējīgi novērtēt bērna ķermeņa tēlu un kādas saistības pastāv starp šiem mainīgajiem, kā arī, kādas pazīmes bērni norāda savā ķermenī, kas viņiem patīk un nepatīk. Pētījumā piedalījās 61 vecāku un bērnu pāri. Starp vecākiem 41 sievietes vecumā no 30 līdz 49 gadiem (M = 37,37, SD = 3,31) un 20 vīrieši vecumā no 34 līdz 48 gadiem (M = 37,28, SD = 4,76). Kā arī 31 meitene 7 līdz 11 gadi (M = 8,96, SD = 1,44) un 30 zēni 7 līdz 11 gadi (M = 8,83, SD = 1,46). Pētījumā tika izmantotas 2 aptaujas: Kolina M.E. “Bērnu ķermeņa tēla novērtēšanas bildes pēc dzimuma” (Collins (1991). The children's pictorial body image scale, by gender) un vecāku apmierinātības ar savu ķermeni novērtēšnai Cash, T. F., “Ķermeņa tēla novērtējuma aptauja” (Cash (2002). Body Image Assessments: BISS). Kā arī bērnam tika aprēķināts ķermeņa masas indekss. Pēc iegūtajiem pētījuma rezultātiem secināms, ka gan vecāki, gan bērni kopumā nav spējīgi atbilstoši novērtēt bērna ķermeni. Tāpat, arī šī pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka pieaugot vecāku ķermeņa tēla apmierinātībai pieaugs arī bērna ķermeņa tēla apmierinātība un otrādi. Apkopojot bērnu atbildes iegūtie rezultāti uzrāda, ka palielinoties bērna vecumam, tiek sniegtas arī tādas atbildes, kas norāda uz nepatiku par savu ķermeņa izskatu. Atbildēs tika pausta negatīva attieksme pret ķermeņa svaru, izteikta vēlme būt slaidākam, garākam, gan arī ir tādi bērni, kuri norādījuši, ka ir resni. Zēnu atbildēs iezīmējās gaidas pēc muskuļaināka auguma, savukārt, meitenes sniedza atbildes, kurās pauda nepatiku pret kādu no savām ķermeņa daļām, kā, piemēram, vēderu, gurniem un dibenu. Atslēgas vārdi: ķermeņa tēls, vecāku ietekme, ķermeņa novērtējums, sākumsskolas vecums

The aim of the study was to find out whether children aged 7 to 11 and their parents are able to assess the child's body image and what relationships exist between these variables, as well as what features children indicate in their body that they like and dislike. 61 pairs of parents and children participated in the study. Among the parents, 41 women aged 30 to 49 years (M = 37.37, SD = 3.31) and 20 men aged 34 to 48 years (M = 37.28, SD = 4.76). As well as 31 girls 7 to 11 years (M = 8.96, SD = 1.44) and 30 boys 7 to 11 years (M = 8.83, SD = 1.46). For data collection two different methods were used: Kolina M.E. “Children's pictures of body image assessment by gender” (Collins (1991). The children's pictorial body image scale, by gender) and parents' satisfaction with their body Cash, TF, “Body image assessment survey” (Cash (2002)). Assessments: BISS). The body mass index was also calculated for the child. According to the results of the study, it can be concluded that both parents and children in general are not able to properly assess the child's body. Also, the results of this study allow us to conclude that as the satisfaction of the parents' body image increases, so will the satisfaction of the child's body image and vice versa. The results obtained by summarizing the answers of children show that as the age of the child increases, such answers are given that indicate dislike for the appearance of one's body. Responses expressed a negative attitude towards body weight, expressed a desire to be slimmer, taller, and there are also children who have indicated that they are fat. The boys 'responses were marked by expectations of a more muscular height, while the girls' responses expressed dislike for any part of their body, such as the abdomen, hips and buttocks. Keywords: body image, parental influence, body evaluation, primary school age
Children from the Age of 7 to 11 Ability to Rate Your Body Image and it's Relation to Parents Body Image Valuation
Keywords: Psiholoģija; ķermeņa tēls; vecāku ietekme; ķermeņa novērtējums; sākumskolas vecums