Darba aizsardzības prasības profesionālās skolas audzēkņu prakses norisei un šī procesa pilnveide Valmieras dizaina un mākslas vidusskolā. - Brīkše, Mārīte (Latvijas Universitāte, 2021)
Kvalifikācijas darba autore ir Mārīte Brīkše – Latvijas Universitāte, Ķīmijas fakultāte, studiju programma Darba aizsardzība Alūksnes filiāle, 3.kurss. Kvalifikācijas darba temats: Darba aizsardzības prasības profesionālās skolas audzēkņu prakses norisei un šī procesa pilnveide Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolā. Kvalifikācijas darbā tiek analizēti vispārējās darba aizsardzības prasības, darba aizsardzības prasības profesionālo skolu audzēkņu prakses norisei un noteikta šī procesa pilnveide Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolā. Kvalifikācijas darba mērķis ir pamatojoties uz darba aizsardzības normatīvo aktu analīzi un prakšu norises kārtību noteikt izglītības iestādes, darba devēju un audzēkņa pienākumus un tiesības darba aizsardzībā prakses laikā. Veikt darba aizsardzības sistēmas pilnveidi mācību prakšu norisei Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolā. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi ir jāizpilda sekojoši uzdevumi: •Analizēt vispārējās darba aizsardzības prasības un to pielietojumu profesionālajās vidusskolās. •Noteikt audzēkņu prakses norisē iesaistīto pušu pienākumus un tiesības. •Raksturot audzēkņu prakses organizēšanu Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolā. •Izstrādāt priekšlikumus darba aizsardzības procesa pilnveidei Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolā audzēkņu mācību prakšu norisē. Kvalifikācijas darbs izstrādāts, pamatojoties uz teorētisko literatūru, Latvijas Republikas likumiem un citiem normatīvajiem dokumentiem, gan iekšējiem, gan ārējiem, publikācijām. Kvalifikācijas darbs sastāv no 3 daļām. Pirmajā daļā apskatīta darba aizsardzības sistēmas teorētiskā bāze. Otrajā daļā tiek raksturota Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas darba aizsardzības sistēma un analizētas prasības audzēkņu prakšu norisei. Trešajā daļā tiek sniegti priekšlikumi Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņu prakšu norises pilnveidei. Darba beigās tiek norādīti priekšlikumi un secinājumi. Darba apjoms ir 75 lpp 6 attēli un 3 pielikumi.

The author of this qualification work is Marīte Brīkše - University of Latvia, Faculty of Chemistry, Study programme: Work Protection - Alūksne Branch, Course 3. Subject of this qualification work: Requirements for job protection for the development of professional school students’ practice and for the development of this process at Valmiera Design and Art Secondary School. The qualification work analyses the general work protection requirements, job protection requirements for the development of professional school students' practices and determines the development of this process at Valmiera Design and Arts Secondary School. The purpose of this qualification work is to determine, on the basis of the analysis of the regulatory enactments on labour protection and the procedures for the development of practices, the duties and rights of educational institutions, employers and students in the protection of work during practice. To perform the improvement of the work protection system for the development of teaching practices at Valmiera Design and Art Secondary School. In order to achieve the objective pursued, the following objectives must be fulfilled: •To analyse general work protection requirements and their application in vocational secondary schools. •To identify the responsibilities and rights of the parts involved in the practice of students. •To describe the organisation of students’ practices at Valmiera Design and Art Secondary School. •To develop proposals for improvement of the work protection process at Valmiera Design and Art Secondary School in the development of students’ training practices. This qualification work has been developed on the basis of theoretical literature, laws of the Republic of Latvia and other regulatory documents, both internal and external publications. This qualification work consists of three parts. The first part deals with the theoretical basis of the work protection system. The second part describes the work Protection System and analyses the requirements for the training practices at Valmiera Design and Art Secondary School. The third part makes proposals for improving the training of students at Valmiera Design and Arts Secondary School. The proposals and the conclusions are presented at the end of this qualification work. The amount of this qualification work is 75 pages 6 pictures and 3 attachments. Keywords: Work Protection, Work Environment, Work Environment Risks.
Labour protection requirements for the practice of students of the vocational school and improvement of this process at Valmiera Design and Art Secondary School.
Keywords: Darba aizsardzība (Alūksnes filiāle) [RPIVA]; darba aizsardzība; darba vide; darba vides riski; darba aizsardzības pasākumi; darba vieta