Karstuma riskam pakļauto iedzīvotāju izvietojums un pilsētas siltumsalas: Valmieras piemērs - Sormule, Santa (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbā “Karstuma riskam pakļauto iedzīvotāju izvietojums un pilsētas siltumsalas: Valmieras piemērs” analizēta pilsētas virsmas siltumsalas efekta (SUHI) pārklāšanās ar karstuma riskam pakļauto iedzīvotāju izvietojumu. Valmieras pilsēta pētījumam izvēlēta, jo ir vērojama iedzīvotāju sastāva novecošana, kā arī tā tiek dēvēta par Vidzemes industriālo centru. Valmieras novada sadarbības teritoriju civilās aizsardzības plāns izceļ problēmas aktualitāti saistībā ar ilgstoša karstuma viļņu ietekmi uz cilvēku veselību pilsētās, kur ir mākslīgā seguma virsmas, blīva apbūve un apdzīvojums ar minimālu zaļo teritoriju esamību. Bakalaura darba mērķis ir identificēt karstuma riskam pakļauto iedzīvotāju (pēc attiecīgās vecuma grupas) izvietojumu pilsētas siltumsalu kontekstā Valmieras pilsētā. Darbam izmantoti 2021. gada tautas skaitīšanas dati, ASV Ģeoloģijas dienesta Landsat-8 satelītattēli un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) meteoroloģiskā informācija. Rezultātu nodaļās analizēta karstuma riskam pakļauto iedzīvotāju vecuma grupu un pilsētas siltumsalu izvietojums Valmierā, izvērtējot to savstarpējo ietekmi. Bakalaura darbu veido anotācijas, ievads un 7 nodaļas, secinājumi un priekšlikumi, kā arī izmantotās literatūras saraksts. Teksta kopējais apjoms ir 67 lapaspuses.

The bachelor thesis "Mapping vulnerable population exposed to heat risk: the case of urban heat islands in Valmiera" analyses the overlapping patterns of the surface urban heat island (SUHI) and the exposure to the vulnerable population. Valmiera was chosen for the study because of its ageing population and its industrial background. The Civil Protection Plan for Municiplaity highlights the urgency of the problem of the impact of prolonged heat waves on population health in densely built-up areas with minimal urban green spaces (UGS). The aim of the bachelor’s thesis is to identify the distribution of the population exposed to heat risk (by age group) in the context of surface urban heat islands in the city of Valmiera. The work is based on 2021 census data, Landsat-8 satellite images from the US Geological Survey, and meteorological information from the Latvian Centre for Environment, Geology and Meteorology (LVGMC). The results chapters analyse the distribution of age groups of the population at risk of heat stress and the location of urban heat islands in Valmiera, assessing their mutual influence. The bachelor’s thesis consists of annotations, an introduction and 7 chapters, conclusions and proposals, as well as a list of references. The total length of the text is 67 pages.
Mapping vulnerable population exposed to heat risk: the case of urban heat islands in Valmiera
Keywords: Ģeogrāfija; pilsētas siltumsalas efekts; karstuma riskam pakļautās iedzīvotāju grupas; zemes virsmas temperatūra; normalizētais apbūves atšķirību indekss; Landsat-8