Sabiedrību uzvedība pieaugot saimnieciska darbības veicēju nodokļu noslodzei - Vojevodins, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2022)
Pēc nodokļu slodzes pieauguma saimnieciskās darbības veicējiem sabiedrība ir neapmierināta ar situāciju, jo uzskata ka notiek neefektīva nodokļu palielināšana, lielāka daļa pašnodarbināto personu pārtrauc oficiālo saimniecisko darbību un palielina ēnu ekonomikas līmeni. Šīs darbs ar aptaujas palīdzību un valsts ekonomisko radītāju analīzi noskaidro patiesus apstākļus Latvijā. Tā pat tika noskaidrots, ka pašnodarbinātas personas apzinās, lieto un novērtē valsts pakalpojumus, kas tiek finansēti no nodokļiem. Pētījuma rezultāts noved pie secinājuma, ka palielinot efektīvi nodokļus un piedāvājot sabiedrībai sociālo aprūpi, brīvību un iespēju attīstīties palielinās sabiedrības laimes līmenis. Sabiedrība saprotot ka valsts rūpējas par iedzīvotajiem maksā vairāk nodokļu summas valsts kasē un samazinās ēnu ekonomikas līmenis.

Following the increase in the tax burden on self-employed persons, the public is dissatisfied with the situation, as they believe that tax increases are inefficient, most self-employed people cease official economic activity and increase the level of the shadow economy. This work, with the help of a survey and analysis of the country's economic indicators, clarifies the real conditions in Latvia. It has even been found that self-employed people are aware of, use and value public services that are financed by taxes. The result of the study leads to the conclusion that by increasing taxes effectively and offering social care, freedom and development opportunities to the society, the level of happiness of the society increases. The public understands that the state takes care of the population, pays more taxes to the treasury, and reduces the level of the shadow economy.
Behavior of society changing tax for self-employed persons
Keywords: Ekonomika; Nodokļi; Pašnodarbinatas personas; Sabiedrības labklājība; Laimes līmenis; Korupcijas neesamība