Dehlorānu grupas savienojumu noteikšana pārtikas produktos ar gāzu hromatogrāfiju – augstas izšķirtspējas masspektrometriju - Ozoliņa, Marta (Latvijas Universitāte, 2017)
Dehlorānu grupas savienojumu noteikšana pārtikas produktos ar gāzu hromatogrāfiju-augstas izšķirtspējas masspektrometriju. Ozoliņa M., zinātniskie vadītāji doktorante Mg.ķīm Rjabova J., Dr.ķīm., prof. Vīksna A. Bakalaura darbs, 38 lappuses, 3 attēli, 10 tabulas, 37 literatūras avoti, 1 pielikums. Latviešu valodā. Darbā ir apkopota literatūra par dehlorānu grupas savienojumiem, to īpašībām un izmantošanu. Ir apskatīta to izplatība apkārtējā vidē un toksiskums. Literatūras apskatā ir pārskats par dehlorānu noteikšanā izmantojamām ekstrakcijas, attīrīšanas un analīzes metodēm. Eksperimentālajā daļā ir noteikta dehlorānu koncentrācija 69 pārtikas produktu paraugos izmantojot gāzu hromatogrāfiju-augstas izšķirtspējas masspektrometriju.

Determination of dechlorane related compounds (DRCs) in foodstuffs using gas chromatography – high resolution mass spectrometry. Ozoliņa M., supervisors Ms. Chem., PhD student Rjabova J. prof. Dr. Chem. Viksna A. Bachelor’s thesis. 38 pages, 3 pictures, 10 tables, 37 literature references, 1 appendice. In Latvian. In literature review information about DRCs, their properties and usage are summarized. Their distribution in environment and toxicity is reviewed. Overview about extraction, clean-up and methods of DRCs analysis have been made. In experimental part 69 foodstuffs have been analyzed and concentration of DRCs in them have been determined using gas chromatography – high resolution mass spectrometry.
Determination of dechlorane related compounds (DRCs) in foodstuffs using gas chromatography – high resolution masspectrometry
Keywords: Ķīmija; Dehlorāns Plus; Pārtika; Mirex; Gāzu hromatogrāfija