Altruisms, pašcieņa un apmierinātība ar dzīvi asins donoriem un ne-donoriem - Grigorjeva, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv atšķirības altruistiskas uzvedības, pašcieņas un apmierinātības ar dzīvi rādītājos asins donoru un ne-donoru grupās. Lai gūtu pilnīgāku priekšstatu par asins ziedošanu, altruismu, pašcieņu un apmierinātību ar dzīvi, tika veikta padziļināta aktuālās zinātniskās literatūras analīze. Pētījumā piedalījās 200 respondenti (100 donori un 100 ne-donori) vecumā no 18 līdz 65 gadiem, no kuriem 62 respondenti bija sievietes un 38 respondenti bija vīrieši. Dalībnieki tika atlasīti pēc pieejamības principa, pielīdzinot ne-donoru grupu pēc vecuma, dzimuma un izglītības donoru grupai. Respondentiem tika lūgts aizpildīt 3 aptaujas: „Altruisma pašaptaujas skala” (Self-Report Altruism Scale (SRA); Rushton, Chrisjohn, & Fekken, 1981). Sākotnējā tulkošana un adaptācija Kristiānas Grigorjevas kursa darbā II (Grigorjeva, 2013); „Rozenberga pašcieņas skala” (Rosenberg Self-Esteem Scale (RSE); Rosenberg, 1965). Adaptāciju latviešu valodā veikusi Anika Miltuze (Miltuze, 1996); „Apmierinātības ar dzīvi skala” (Satisfaction With Life Scale (SWLS); Diener, Emmons, Larsen, & Griffin, 1985) Andas Upmanes adaptācijā (Upmane, 2010). Pētījumā iegūtie rezultāti parāda, ka pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības altruistiskas uzvedības un pašcieņas rādītājos asins donoru un ne-donoru grupās. Asins donoru grupa uzrādīja nozīmīgi augstākus altruistiskas uzvedības un pašcieņas rādītājus nekā ne-donoru grupa. Apmierinātībā ar dzīvi starp abām grupām atšķirības netika konstatētas. Atslēgas vārdi: asins donori, motivācija, altruisms, pašcieņa, apmierinātība ar dzīvi

The aim of this study was to find out whether there are differences in altruistic behaviour, self-esteem and satisfaction of life of blood donors versus non-donors. To gain more complete picture of blood donation, altruism, self-esteem and satisfaction of life, in-depth analysis of the current scientific literature was conducted. The study included 200 respondents (100 blood donors and 100 non-donors) aged 18 – 65, of whom 62 were female and 38 were male respondents. Participants were selected according to the principle of availability, and non-donors were equalized to blood donors by age, sex and education level. These respondents were asked to complete three questionnaires: Self-Report Altruism scale (SRA) (Rushton, Chrisjohn, & Fekken, 1981). Initial translation and adaptation into Latvian in the course work II of Kristiāna Grigorjeva (Grigorjeva, 2013); Rosenberg Self-Esteem Scale (RSE) (Rosenberg, 1965). Adapted into Latvian by Anika Miltuze (Miltuze, 1996); Satisfaction With Life Scale (SWLS) (Diener, Emmons, Larsen, & Griffin, 1985) in Anda Upmanes’ adaptation (Upmane, 2010). Results show that there are statistically significant differences in altruistic behaviour and self-esteem between blood donors and non-donors. Blood donors showed a significantly higher altruistic behavior and self-esteem score than the non-donor group. There were no significant differences between both groups in satisfaction with life. Keywords: blood donors, motivation, altruism, self-esteem, satisfaction with life
Altruism, self-esteem and life satisfaction of blood donors and non-donors
Keywords: Psiholoģija