Bijušo ieslodzīto nodarbinātības iespējas un problēmas Talsu novadā - Tālberga, Ilze (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba „Bijušo ieslodzīto nodarbinātības iespējas un problēmas Talsu novadā” mērķis ir izpētīt bijušo ieslodzīto nodarbinātības iespējas un problēmas Talsu novadā. Statistika apliecina, ka no ieslodzījuma atbrīvotās personas nereti atgriežas ieslodzījuma vietās, jo nav spējušas izdzīvot ārpus ieslodzījuma vietām un iekļauties sabiedrībā, bijušo ieslodzīto nodarbinātība veicina arī sociālo rehabilitāciju. Sociālās iekļaušanas un nodarbinātības problēmas analizētas balstoties uz britu sociālās atstumtības un ilgstošā bezdarba pētnieka Dankana Gallija (Duncan Gallie); vācu sociologa Martina Kronauera (Martin Kronauer) teorijām. Sociālās iekļaušanas un rehabilitācijas analīzei par pamatu izmantotas amerikāņu psihologa Abrahama Maslova (Abraham Maslow) un austriešu psiholoģes Marie Jahodas (Marie Jahoda) teorijas. Autore analizēā arī ES tiesību aktus un LR likumus un normatīvos aktus, kuri veido institucionālo ietvaru bijušo ieslodzīto iespējām un to risinājumam. Praktiskajā daļā veikts kvalitatīvs pētījums - intervijas ar Talsu novada bijušajiem ieslodzītajiem un darba devējiem, veikta aptauja, kas atspoguļo bijušo ieslodzīto motivāciju darbam. Apzinātas bijušo ieslodzīto iespējas, kas veicina nodarbinātību un sociālo iekļaušanos Talsu novadā, un apzinātas problēmas ar kādām saskaras bijušie ieslodzītie Talsu novadā. Bijušo ieslodzīto iespējas un problēmas analizētas pēc Elizabetes Geines (Elizabeth Gaynes) strukturētā atbalsta pieejas. Apzinātas galvenās problēmas: nepietiekams finansiālais atbalsts tūlīt pēc atbrīvošanās no ieslodzījuma vietas, nepietiekams līdzcilvēku atbalsts, vajadzība pēc ģimenes, draugu un citu sabiedrības locekļu atbalsta, vajadzība pēc pakalpojumiem, kas nodrošina tūlītēju palīdzību (subsidētā nodarbinātība, nepārtraukta pārkvalificēsanās iespēja). Iespējas var veicināt kaimiņattiecību stiprināšana, kuru nodrošina Talsu novada pašvaldības piedāvātie pakalpojumi, augstas kvalitātes specializēto pakalpojumu pieejamība, kuru piedāvā Nodarbinātības valsts aģentūras un Valsts Probācijas dienesta pakalpojumi. Atslēgvārdi – bijušais ieslodzītais, nodarbinātības veicināšana, sociālā atstumtība, sociālais darbs, pasākumi bijušajiem ieslodzītajiem.

The goal of the Master's paper „Employment opportunities and problems of ex-offenders in Talsu region" is to explore employment opportunities and challenges for former prisoners in Talsi region. According to statistics, persons released from imprisonment often return back into imprisonment because of inability to survive outside of prison and to integrate in society. Employment of former prisoners promotes also social rehabilitation. Social inclusion and employment problems were analyzed, based on the theories of British scientist of social exclusion and long-term unemployment Duncan Gallie and German sociologist Martin Kronauer. As a basis for social inclusion and rehabilitation analysis were used theories from American psychologist Abraham Maslow and Austrian psychologist Marie Jahoda. Author of this paper analyzed also EU legislation and the laws of Republic of Latvia, as well as regulations that constitute the institutional framework of work with opportunities for ex-prisoners. The qualitative research was carried out – interviews with former prisoners of Talsi region, interviews with employers. A survey was worked out to reflect the former prisoners’ motivation for work. The opportunities and challenges were analyzed and identified, that relate to former prisoners employment and social inclusion in Talsi region. The opportunities and problems were analyzed according to Elizabeth Gaynes structured support theories. Main problems, that were identified: insufficient financial support direct after release from imprisonment, insufficient support from relatives and peers, need for a support from family, friends and other members of society, need for services, that provide immediate help (subsidized employment, continuous opportunities to re-qualify). Opportunities can promote neighbor relationship development, provided Talsi region municipality services, high quality specialized services offered by the State Employment Agency and the National Probation Service. Keywords – former prisoner, promotion of employment, social exclusion, social work, measures for former prisoners.
Employment opportunities and problems of ex-offenders in Talsu region
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija