Kardiovaskulāro slimību izraisītas mirstības tendences Latvijā laika posmā no 2009.gadam līdz 2019.gadam - Viļuma, Laura (Latvijas Universitāte, 2021)
Kardiovaskulārās slimības (KVS) ir biežākais nāves cēlonis Latvijā, kas, salīdzinājumā ar citām Rietumu pasaules valstīm, uzrāda salīdzinoši augstākus KVS mirstības rādītājus. Svarīgi ir pareizi identificēt šos nāves iemeslus un analizēt ikgadējos mirstības rādītājus, lai spētu saprast un izvērtēt, cik lietderīgi ir bijuši ieguldījumi veselības aprūpē, un cik efektīvi ir bijuši sasniegumi ne tikai KVS ārstēšanā, bet arī to prevencijā, kas rezultātā ļautu turpmāk spriest par izmaiņām vai uzlabojumiem veselības nozarē. Pētījuma mērķis bija izpētīt KVS izraisītas mirstības tendences Latvijā laika posmā no 2009. līdz 2019. gadam, kurā tika analizēti dati par 175 354 nāves gadījumu skaitu, kas iegūti no Veselības statistikas datubāzes. Atbilstoši pētījuma mērķim un uzdevumiem, kardiovaskulārā mirstība tika analizēta starp Latvijas lielāko pilsētu un reģionu teritorijām, pēc biežākajiem KVS nāves cēloņiem, aplūkojot atšķirības gan starp dzimumiem, gan vecuma grupām. KVS mirstība Latvijā laika periodā no 2009. līdz 2019. gadam ir palielinājusies. Galvenie KVS nāves iemesli Latvijā ir išēmiskas sirds slimības un cerebrovaskulāras slimības, no kurām šo diagnožu apakšgrupām kā biežākie nāves cēloņi ir hroniska išēmiska sirds slimība un išēmisks insults. Teritoriālā skatījumā mirstības rādītāji no KVS ir augstāki Latvijas lielāko pilsētu teritorijās, bet zemāki valsts reģionos, taču reģionu skatījumā ar izteikti KVS augstāku mirstību izceļas Latgales reģions, kaut gan straujākais mirstības rādītāju kāpums šajā laika periodā novērots Vidzemes reģionā. Pilsētu skatījumā visaugstākā mirstība konstatēta Rēzeknē. Vērtējot KVS mirstību starp dzimumiem no 2009. līdz 2019. gadam, Latvijā sieviešu vidū ir izteikti augstāka mirstība nekā vīriešu. Mirstība sirds išēmisko slimību dēļ starp dzimumiem ir līdzīga, bet sievietēm ir konstatēta izteikti augstāka mirstība no insulta. No 2009. līdz 2019. gadam Latvijā kopumā visaugstākā mirstība un straujākais mirstības pieaugums ir grupā pēc 60 gadu vecuma. Atslēgas vārdi: kardiovaskulāras slimības, kardiovaskulārā mirstība, mirstības tendences, mirstība Latvijā.

Cardiovascular diseases (CVD) are the most common cause of death in Latvia, and show relatively higher CVD mortality rates comparing with other Western countries. In order to understand and assess effectiveness of the health care system’s financing and the progress made in both treatment as well as prevention of CVD to be able to decide on further improvements or changes in health care sector it is important to identify correctly these causes of death and to analyse the annual mortality rates. The aim of the study was to explore data of mortality rates caused by CVD in Latvia between 2009 and 2019. The study has analysed data on 175 354 cases of death caused by CVD obtained from the Health Statistics Database. According to the aim and tasks of the study, tendencies of cardiovascular mortality have been analyzed comparing data of most common causes of CVD between largest cities and other regions of Latvia, and seeking for differences between genders and age groups. Findings of the study show that CVD mortality in Latvia has increased in the period 2009. - 2019. The main causes of CVD death in Latvia are ischemic heart diseases and cerebrovascular diseases, of which chronic ischemic heart disease and ischemic stroke are the most common causes of death in the subgroups of these diagnoses. From a territorial point of view, it was observed that mortality rates from the CVD are higher in the territories of the largest cities , but lower in the regions of the country, but between the regions with significantly higher mortality of CVD, Latgale region stands out, although the sharpest increase in mortality rates during this time period was observed in Vidzeme region. In the view of cities, the highest mortality was observed in Rezekne. When assessing CVD mortality by gender in 2009- 2019, there is a significantly higher mortality rate among females. Mortality due to ischemic heart disease is similar for both genders, but females have a considerably higher mortality rate from stroke. Comparing data between different age groups from 2009 to 2019, the highest mortality and the sharpest increase in mortality was recorded in the group of the age of 60 and older. Keywords: cardiovascular diseases, cardiovascular mortality, mortality trendrs, mortality in Latvia.
Cardiovascular disease mortality trends in Latvia between 2009 and 2019
Keywords: Medicīna; kardiovaskulārās slimības; kardiovaskulārā mirstība; mirstības tendences; mirstība Latvijā