Grupas veida aprūpes modeļa ieviešanas iespējas ķirurģijas klīnikā. - Ozoliņa, Gita (Latvijas Universitāte, 2006)
Māsu prakse ir gan māksla, gan zinātne, kur nepieciešamas specifiskas zināšanas, iemaņu izpratne un prasmju lietošana. Māsa ir atbildīga par savu sniegto aprūpi savas kompetences ietvaros. Lai sniegtu augsti profesionālu un kvalitatīvu aprūpi pacientiem, ģimenēm un sabiedrībai kopumā, māsām savā darbā ir nepieciešams pāriet no funkcionālā aprūpes modeļa uz grupas veida aprūpes modeli. Grupas veida aprūpes modelis ir kvalitatīvas aprūpes priekšnoteikums. Maģistra darba „Grupas veida aprūpes modeļa ieviešanas iespējas ķirurģijas klīnikā” izpēte dod iespēju noskaidrot māsu izpratni par pārmaiņu procesu un grupas veidu aprūpes modeli, kā arī analizēt grupas veida aprūpes modeļa ieviešanas iespējas ķirurģijas klīnikā. 32 praktizējošo māsu aptauja parāda māsu viedokli par vēlamo darba organizācijas formu, ļauj noskaidrot faktorus, kas kavē pārmaiņu procesa īstenošanu ķirurģijas klīnikā. Analizējot iegūtos datus, tika izdarīti secinājumi un izstrādāti ieteikumi māsu darba organizācijas pilnveidei un attīstībai.

The nurses practice is an art and a science where is necessary specific knowledge, skills understanding and using of it. The nurse is responsible for nursing personally to be in competence. Function care shift to group care as well is necessary for offering high professional and qualitative care. Group care is quality care advantage. Work of magistracy “Establishing options of group way care in surgery clinic” gives possibility to reflect nurses knowledge to the changes necessary in patient care and establishing options of group way care in surgery clinic. Questionnaire of 32 practical nurses reflect point of view of nurses about group way care in surgery clinic. Analyzing collected date has been made recommendations to improve and develop group way care in surgery clinic.
Possibilities of introducing group care model in surgery clinics.
Keywords: Pedagoģija