Māsas loma aminoglikozīdu līdzekļu toksicitātes mazināšanā tuberkolozes izolatora pacientiem. - Grāvīte, Iveta (Latvijas Universitāte, 2007)
Pētījums sniedz plašu informāciju par māsu lomu aminoglikozīdu terapijas pielietojumā tuberkulozes ārstēšanā. Apkopota un analizēta literatūra par aminoglikozīdu toksicitāti un tās mazināšanu. Pētījuma mērķis – noskaidrot māsu un pacientu viedokļus, vai māsas motivē, izglīto un aprūpē tuberkulozes izolatora pacientus sakarā ar aminoglikozīdu pielietošanu. Lai sasniegtu mērķi, tika izvēlēta kvantitatīvā pētījuma metode. Apkopojot rezultātus, izvirzītā hipotēze – māsa motivē, izglīto un aprūpē tuberkulozes izolatora pacientus saistībā ar aminoglikozīdiem- apstiprinājās daļēji. Pētījuma apraksts sastāv no 11 nodaļām un 9 apakšnodaļām, 15 pielikumiem. Apraksta apjoms ir 69 lappuses. Tika izmantoti 30 literatūras avoti. Galvenie atslēgas vārdi pētījumā: medikamentozā aprūpe, tuberkulozes izolatora pacients, atklātā tuberkulozes forma, zāļu rezistenta tuberkuloze.

This study provides an information on the role of nurse in medicamentous tuberculosis (TB) treatment with aminoglucosides. It contains summary of literature on aminoglucoside toxicity its diminishing. Aim of the study –to clear the opinion of nurses and patients if nurses are motivating, educating and taking care of TB patients in isolation wards, concerning use of aminoglucosides. Quantitative study metode was used. Results – The hypothesis – nurses are motivating and educating TB patients in isolation wards on aminiglucoside treatment- was proven partially. The study contains 11 chapters and 9 subdivisions, 15 appendices. Amount of the study is 69 pages. 30 sources of literature were used. Keywords : medicamentous treatment, TB patient in isolation, bacillary TB, drug-resistant TB.
The role of nurse in diminishing aminoglucoside toxicity in tuberculosis patients in isolation wards.
Keywords: Medicīna