Morfoloģiskās izmaiņas vēdera aortas aneirismas proksimālā kakliņā pēc vēdera aortas infrarenālās aneirismas endovaskulārās ārstēšanas ar balondilatējamo aneirismas maisā fiksēto stenta protēzi. - Šavlovskis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2017)
Vēdera aortas aneirismas maisā fiksēta balondilatējama endoprotēze ir jaunas koncepcijas endovaskulāra ierīce, kuras agrīnā klīniskā izpēte tika uzsākta Latvijā 2007. gadā. Izvērtēt aortas aneirismas proksimālā kakliņā paplašināšanos, pagarināšanos, pārlocījuma izmaiņas un ierīces pozīcijas stabilitāti ilgtermiņā, tika konstatēts, ka aneirismas proksimālā kakliņa papalašināšanās pēc balondilatējamās endoprotēzes implantācijas atbilst dabīgai ar novecošanos saistītai, un sastāda 0.22 mm/gadā, kas ir 4–5 reizes mazāk, nekā pēc ārstēš anas ar pašizpletošu aortas stentu (ANCOVA p<0.0001). Proksimālā kakliņa pagarināšanās un leņķiskā deformācija ir niecīga un klīniski maznozīmīga. Endoprotēzes distālas migrācijas prevalence 5 gadu laikā sasniedz 6%, kas ir nozīmīgākais ierobežojums tās plašākai pielietošanai. Atslēgas vārdi: Vēdera aortas aneirisma Endovaskulārā ārstēšana Aneirismas maisā fiksēta balondilatējama endoprotēze Proksimālais kakliņš

The sac-anchored balloon-expandable stents (BES) is new concept abdominal aortic aneurysm endograft first implanted 2007 and prospectively evaluated in three clinical sites including Latvia. The purpose of work was to quantitatively evaluate the morphological changes of the aneurysmal proximal neck and the migration of endograft determining the long-term stability of endovascular repair. The neck dilatation after treatment with BES was up to 0.22 mm/year that is equal to natural age-related aortic dilatation and 4–5 folds lower than neck dilatation after implantation of self- expandable aortic stents (ANCOVA p<0.00001). The neck elongation and angular deformation was minor with no significant clinical impact. The device distal migration up to 6% per 5 years is the main factor limiting device selection for abdominal aortic aneurysm repair. Keywords: Abdominal aortic aneurysm Endovascular treatment Sac-anchored balloon-expandable stent Proximal neck
The morphological changes within the aortic proximal neck after abdominal aortic aneurysm endovascular treatment using the balloon-expandable aneurysmal sac-anhoring endoprosthesis
Keywords: Medicīna; Veselības aprūpe