Kāju išēmiskas prekondicionēšanas akūta ietekme uz inkrementālas veloregometriskas slodzes sniegumu - Šmite, Zane (Latvijas Universitāte, 2016)
Lokāla intermitēta asinsplūsmas ierobežošana, plašāk pazīstama kā išēmiskā prekondicionēšana (IPC), spēj pasargāt audus no išēmijas-reperfūzijas bojājumiem. Pēdējos sešos gados pastāv uzskats, ka tā spēj uzlabot arī cilvēka darbaspējas fiziskas slodzes laikā, bet līdz šim pētījumos iegūtie rezultāti ir pretrunīgi. Tāpēc šī darba mērķis ir noskaidrot, kā IPC ietekmē cilvēku aerobās darbaspējas inkrementālas veloergometriskas slodzes laikā. Pētījumā piedalījās 10 personas, kas veica divus inkrementālas veloergometriskas slodzes testus. Testu sāka ar 50 W lielu jaudu, un ik pēc 3 min jaudu palielināja par 30 W līdz brīdim, kad persona vairs nebija spējīga veikt slodzi. Pirms viena no testiem tika veikta kāju IPC. IPC sastāvēja no trīs cikliem 5 min išēmijas un 5 min reperfūzijas. Išēmijas radīšanai izmantoja manšetes, kurās paaugstināja spiedienu līdz 200 mmHg. Tika secināts, ka kāju IPC pirms inkrementālas veloergometriskas slodzes akūti uzlabo aerobo spēju kapacitāti un palielina slodzes izturību, bet tā būtiski neietekmē fiziskās darbaspējas submaksimālas slodzes laikā.

Local intermittent blood flow restriction, commonly known as ischemic preconditioning (IPC), is protective against ischemia-reperfusion injury. It has been recently proposed that IPC could also improve exercise performance, but still the results from different research about the effect of IPC remain controversial. The aim of this study was to examine the effect of IPC on cycling performance during incremental exercise tests. 10 healthy individuals took part in this study. All participants did two incremental cycling tests. The incremental cycling test started at a power output of 50 W. After every third minute power output increased by 30 W until exhaustion. One of the tests was preceded by IPC. Ischemia was induced by inflation of a cuff to 200 mmHg. IPC consisted of 3 cycles of 5 min ischemia followed by 5 min of reperfusion. It was found that IPC before the incremental cycling test improves aerobic capacity and endurance, but does not affect performance during submaximal intensity exercise.
Acute effect of ischemic preconditioning on incremental cycling test performance
Keywords: Bioloģija; išēmiskā prekondicionēšana; išēmija; reperfūzija; aerobā kapacitāte; ventilatorais slieksnis