Apmierinātība ar atalgojumu, lojalitāte pret organizāciju un nodoms aiziet no organizācijas - Dambeniece, Ivita (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba mērķis ir teorētiski izpētīt darbinieku lojalitāti pret organizāciju un apmierinātību ar atalgojumu balstoties uz pēdējo gadu zinātnisko pētījumu analīzi, kā arī kvantitatīvi izpētīt iespējamas saistības starp zemo cenu veikalu darbinieču lojalitāti pret organizāciju, apmierinātību ar atalgojumu, nodomiem aiziet no organizācijas un dažādiem demogrāfiskiem raksturojumiem. Pētījumā piedalījās 108 darbinieces no viena zemo cenu veikalu tīkla . Maģistra darba pētījumā tika izmantotas metodikas: Lojalitātes pret organizāciju anketa (Organizational Commitment Scale, OCS), kurai kā atsevišķa apakšskala tika pievienoti 5 jautājumi, kas mēra nodomus aiziet no organizācijas, izstrādāti U.Pāvula (Pāvuls,2003) doktora disertācijas ietvaros. Apmierinātības ar atalgojumu aptauja (Pay Satisfaction Questionnaire, PSQ). Pētījumā tika konstatēts, ka Rīgā un mazpilsētās strādājošās darbinieces vidēji uzrāda līdzīgu afektīvo un aprēķinu lojalitāti pret organizāciju un līdzīgu apmierinātību ar atalgojumu. Darbinieces ar trīs uz vairāk bērniem uzrāda statistiski nozīmīgi augstāku apmierinātību ar atalgojumu nekā darbinieces bez bērniem. Kopumā iegūtie rezultāti parāda, ka zemo cenu veikalu darbinieču izlasē vidēji augstākai apmierinātībai ar atalgojumu atbilst arī augstāka lojalitāte pret organizāciju. Ciešākas pozitīvas saistības ar apmierinātību ar atalgojumu ir konstatētas afektīvajai lojalitātei pret organizāciju. Pētījuma ietvaros nodomiem aiziet no organizācijas tika konstatētas ciešas negatīvas saistības ar afektīvo un normatīvo lojalitāti, kā arī ar visām apmierinātības ar atalgojumu dimensijām. Zemo cenu veikalu darbinieku nodomus aiziet no organizācijas statistiski nozīmīgi prognozē apmierinātība ar atalgojuma līmeni un organizācijā nostrādātais laiks, izskaidrojot 33% no nodomu aiziet no organizācijas variācijas. Nodomu aiziet no organizācijas saistība ar atalgojuma līmeni ir negatīva, savukārt ar darba stāžu – pozitīva. Atslēgas vārdi: lojalitāte pret organizāciju, apmierinātība ar atalgojumu, nodomi aiziet no organizācijas.

The goal of the master's thesis is to theoretically research the commitment of employees towards an organisation, and their pay satisfaction, based on analysis of scientific researches carried out in recent years, as well as to quantitatively study possible links in the commitment of employees of low-price stores towards the organisation, pay satisfaction, plans of leaving the organisation and various demographic characteristics. 108 employees from a low-price store chain participated in the research. The following methods were used in the research of the master’s thesis: organisational commitment scale (OCS) to which a separate subscale with 5 questions was added, measuring the intentions of leaving the organisation, developed within the doctor’s dissertation of U. Pāvuls (Pāvuls, 2003). and pay satisfaction questionnaire (PSQ). In the research it was found that employees working in Riga and small towns display similar affective and calculated commitment towards the organisation, and similar pay satisfaction. Employees with three and more children display a statistically significantly higher pay satisfaction than employees with no children. Overall, the obtained results show that within the sampling of low-price store employees, higher pay satisfaction corresponds to higher commitment towards the organisation. Closer positive links to pay satisfaction have been found with affective commitment towards the organisation. Within the research, it was found that plans of leaving the organisation have close negative links to affective and normative commitment, as well as all pay satisfaction dimensions. The plans of low-price store employees to leave the organisation are statistically significantly predicted by the pay satisfaction level and the time spent working for the organisation, which explains the 33% variations of the plans of leaving the organisation. The correlation between plans of leaving the organisation and the pay level is negative, the correlation with work seniority - positive. Keywords: commitment, pay satisfaction, plans of leaving the organisation
Satisfaction with the salary, loyalty towards organization and intent to leave the company among low price stores personnel.
Keywords: Psiholoģija