Grūtnieču viedoklis par dzemdībām ūdenī - Zaburdajeva, Ksenija (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba tēma – „Grūtnieču viedoklis par dzemdībām ūdenī”. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka, lai atvieglotu dzemdību procesu, arvien vairāk māmiņu izvēlas maigāku piedzimšanas veidu – dzemdības ūdenī, kas Latvijā vēl arvien tiek pieskaitīts pie netradicionālajiem dzemdību veidiem. Patiesībā gadsimtiem ilgi daudzviet tas ir bijis tradicionāls piedzimšanas veids un sievietes visā pasaulē kā atsāpinošu līdzekli dzemdībās izmantojušas ūdeni. Darba mērķis ir noskaidrot grūtnieču viedokli par dzemdībām ūdenī. Pētniecības uzdevumi: 1.veikt zinātniskās literatūras apkopošanu par fizioloģisku dzemdību norisi, dzemdību procesu ūdenī; 2.analizēt M.Levaines māszinību teoriju; 3.izstrādāt pētījuma instrumentu – anketu; 4.veikt pētījumu; 5.apkopot un izanalizēt iegūtos rezultātus; 6.izstrādāt secinājumus. Izvirzīta hipotēze – pieejamākas izmaksas dzemdībām ūdenī piesaistītu lielāku dzemdētāju skaitu. Pētniecības instruments: anketa. Pētniecības metode: kvantitatīvā pētniecības metode. Atslēgas vārdi: dzemdības, ūdens, relaksācija, sāpju mazināšana, jaundzimušais.

Bachelor thesis – „Pregnant women’s views of water birth”. Topicality of the thesis is determined by the fact that, in order to facilitate the birth process, more and more mothers are choosing a softer form of birth – water birth, which in Latvia is still considered as non-traditional form of human birthing. However, water birth had been a traditional way of birthing for many centuries, and women used the water during childbirth as an anesthetic. The aim of the thesis is to find out the views of pregnant women about water birth. The research subjects: 1.Survey of scientific publications on birth process and birth in water; 2.Analysis of M.Levaine’s nursing theory; 3.Development of instrument studying – the questionnaire; 4.Research carried out; 5.Collection and analysis of the results obtained; 6.Reach the conclusions. The promoted hypothesis – The affordable costs of birth in water would attract a greater number of women in act. Research tool: the questionnaire. Research methods: quantitative research. Keywords: Childbirth, water, relaxation, Analgesia, newborn.
Pregnant womens attitude to birth in water
Keywords: Medicīna