Domēnu nosaukumu aizsardzība - Fedosova, Jevgenija (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba „Domēnu vārdu aizsardzība” ietvaros tiek aplūkota domēnu nosaukumu tehniska un juridiska būtība, domēnu nosaukumu veidi, kibernoziegumi, kuri tiek kvalificējami vadoties pēc tā, kura domēnu nosaukumu veidu tie skar, domēnu nosaukumu reģistrācijas kārtībā un pamatnosacījumi un domēnu nosaukumu aizsardzības mehānismi. Šī darba mērķis ir izprast atšķirības un kopīgas īpatnības, priekšrocības un trūkumus starp domēnu aizsardzības likumiskām iespējam ASV, Krievijas Federācijā un Latvijas Republikā, kā arī Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy ietvaros. ASV likumdošana saistība ar domēnu nosaukumiem ir diezgan attīstīta un noteikta, salīdzinājumā ar Latvijas Republiku un Krievijas Federāciju, kur lietošanas tiesību uz domēnu vārdu aizsardzībai ir veltīti daži likuma panti. Sakarā ar to darbā tiek aplūkota ASV normatīva bāze: Anticybersquatting Consumer Protection Act, Federal Trademark Dilution Act un Lanham act kura regulē strīdus, kas var rasties saistībā ar domēnu nosaukumiem. Federal Trademark Dilution Act un Lanham act pievērš īpašu uzmanību konfliktsituācijām, kas var rasties starp domēnu nosaukuma lietotājiem un preču zīmes īpašniekiem.

The bachelor paper „Protection of domain names” examines the technical and legal aspects of domain names, the types of domain names, cybercrimes that are qualified based on type of domain names they affect, domain names registration procedures and main conditions and protection mechanisms of domain names. The aim of this work is to understand the differences and common properties, advantages and disadvantages of different legal possibilities for protection of domain names in USA, Russian Federation, Republic of Latvia and also within Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy. USA legislation in connection with domain names is quite advanced and determined in comparison with the Latvian Republic and the Russian Federation, where to the protection of rights to use a domain name are dedicated few paragraphs of the law. Therefore the paper examines the normative base of the United States: Anticybersquatting Consumer Protection Act, Federal Trademark Dilution Act and Lanham act governing any disputes which may arise in connection with domain names. Federal Trademark Dilution Act and Lanham act pay special attention to the conflicts which may arise between domain name users and trademark holders.
Domain Name Defence
Keywords: Juridiskā zinātne