Lobēšanas institūts tiesiskā demokrātiskā valstī - Berlaua, Kate (Latvijas Universitāte, 2019)
Kate Berlaua. Bakalaura darbs par lobēšanas institūtu tiesiskā demokrātiskā valstī. Darba vadītājs: Dr.iur., prof. Sanita Osipova, Rīga, 2019. Lobēšana ir efektīvs instruments interešu grupu līdzdalības un konstitucionālo brīvību īstenošanai demokrātiskā valstī. Tiesiskas demokrātiskas valsts princips pieprasa lobēšanas procesa tiesisku īstenošanu, kas tajā skaitā paredz lobēšanas procesa ietveršanu normatīva regulējumā. Vairums Latvijas tiesību zinātnieku ir norādījuši uz lobēšanas institūta tiesiskā regulējuma nepieciešamību, tomēr līdz šim nav ticis izstrādāts neviens padziļināts pētījums par lobēšanas juridisko dabu un tā mijiedarbību ar tiesiskas demokrātiskas valsts principiem un tā vietu tiesiskas demokrātiskas valsts tiesiskajā sistēmā. Tādēļ autore veltījusi pētījumu lobēšanas institūta analīzei no tiesiskas demokrātiskas valsts aspekta. Darbā izvirzītais mērķis ir izpētīt valstīs pastāvošos lobēšanas regulējumus, tiesību un politikas zinātniskajā literatūrā paustos viedokļus par lobēšanas vietu tiesiskas demokrātiskas valsts ietvaros, analizēt lobēšanas institūta un tiesiskas demokrātiskas valsts koncepta mijiedarbību, kā arī izdarīt secinājumus par lobēšanas regulējuma nepieciešamību Latvijā. Darbs sastāv no 3 nodaļām, 7 apakšnodaļām, ievada un kopsavilkuma. Darbā izmantoti Žana Žaka Ruso, Reinholda Cipeliusa, Roberta Alana Dāla, Jirgena Hābermāsa, Alberto Bitonti un citu autoru darbi.

Kate Berlaua. Bachelor thesis about lobbying institute in the state of law and democracy. Advisor: Dr.iur., prof. Sanita Osipova, Riga, 2019. Lobbying is an effective tool for the participation of different interest groups and expression of constitutional freedoms in a democratic state. The principle of state of law requires the implementation of a legitimate lobbying process, including formation of normative regulation of lobbying. Most Latvian legal scientists have pointed the need for such legal framework, however so far no in-depth research has been developed on the legal nature of lobbying and its interaction with the principle of state of law and democracy, as well as its place in the legal system of a democratic state. Therefore, the author devoted a study to the analysis of the lobbying institute from the perspective of a state of law and democracy. The aim of this study is to examine the existing lobbying regulations in other states, the opinions expressed in the literature of legal and political scientists on the position of lobbying within a state of law and democracy, to analyse the interaction between lobbying and a state of law and democracy, as well as to state conclusions about the need for lobbying regulation in Latvia. The study consists of 3 chapters, 7 sub-chapters, introduction and summary. The study includes and is based on works of Jean-Jacques Rousseau, Reinhold Zippelius, Robert Alan Dahl, Jürgen Habermas, Alberto Bitonti, and others.
Lobbying institute in the state of law and democracy
Keywords: Juridiskā zinātne; tiesiska demokrātiska valsts / state of law and democracy; interešu grupas / interest groups; lobēšana / lobbying; lobēšanas regulējums / regulation of lobbying