Iekļaujošas sociālā dzimuma normas kā apdraudējums heteronormatīvām pārliecībām un sociālā dzimuma identitātei - Salmiņa, Rūta (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījumā tika prognozēts, ka informācija par pāreju no heteronormatīvām uz iekļaujošām sociālā dzimuma normām radīs apdraudējumu tikai vīriešiem ar izteiktām heteronormatīvām pārliecībām un augstu identificēšanās pakāpi ar dzimuma grupu, kas rezultēsies paaugstinātā dzimuma esencializēšanā (1. hipotēze) un negatīvākā attieksmē pret dzimuma un seksuālajām minoritātēm (2. hipotēze). Lai pārbaudītu izvirzītās hipotēzes, tika veiktas divas faktoriālās dispersiju analīzes (2x2x2x2 ANOVA). Abas hipotēzes tika noraidītas, bet mainīgo lielumu savstarpējās saistības norādīja uz to, ka tomēr ir pamats sagaidīt apdraudējuma radītu pretreakciju noteiktā cilvēku grupā. Lai iegūtu konkrētus secinājumus, būtu nepieciešams veikt papildus pētījumus ar atjauninātu eksperimentālās manipulācijas materiālu, un ieteicams ar vairākām eksperimentālajām grupām.

In this study it was predicted that the information about a societal transition from heteronormative to inclusive gender norms will be seen as a threat by men who hold strong heteronormative beliefs and who identify strongly with their gender group, which will result in heightened gender essentialism (1st hypothesis) and more negative attitudes towards gender and sexual minorities (2nd hypothesis). Two four-way ANOVA’s (2x2x2x2) were conducted to test both hypotheses. Both hypotheses were rejected, but the interactions between the variables pointed to the idea, that there is a reason to expect a reaction to the threat of social change for a specific group of people. For more solid conclusions, it would be necessary to conduct more studies using an updated manipulation material, and with more than one experimental group.
Inclusive Gender Norms as a Threat to Heteronormative Beliefs and Gender Identity
Keywords: Psiholoģija; heteronormatīvas pārliecības; dzimuma esenciālisms; attieksme pret dzimuma un seksuālajām minoritātēm; sociālās identitātes pieeja; sistēmas attaisnošanas teorija