Postdramatiskās vēstījuma struktūras 21. gadsimta Latvijas teātrī - Uzula-Petrovska, Maija (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darbs Postdramatiskās vēstījuma struktūras 21. gadsimta Latvijas teātrī pievēršas jaunas teātra valodas meklējumu analīzei Latvijas teātros, sekojot pasaules teātra zinātnē jaunai teorijai – H. T. Lēmana postdramatiskā teātra koncepcijai. Jēdziens „postdramatiskais teātris” Latvijas teātra zinātnē ir jauns un pagaidām samērā reti lietots un pētīts. Darbā teātra vēstījuma struktūru izmaiņu cēlonis meklēts gan cilvēka uztveres un domāšanas procesa izmaiņās 20. gadsimta otrajā pusē un 21. gadsimta sākumā, gan Latvijas kultūrvidē, kultūrpolitikā, Latvijas skatuves un performatīvo mākslu vēsturē. Darbā skatītas postdramatiskā teātra parādības gan repertuārteātros, gan neatkarīgajos teātros. Analizētas dažādu izrādes līmeņu (telpas, laika, komunikācijas ar skatītāju, skaņainas) veidotās struktūras un to mijiedarbe. Atslēgvārdi: postdramatiskais teātris, dramatiskais teātris, jauna teātra valoda, performance, komunikācija ar skatītāju, vēstījuma struktūra, postdramatiskā teātra vēstījums.

The master thesis Framework of Post-dramatic Message in 21st Century Latvian Theatre uses the theory of post-dramatic theatre introduced by H.T.Lehman in order to analyze the search of new theatre language in the theatres of Latvia. The concept “post-dramatic theatre" is new and until now little used and researched within Latvian theatre science. In the current thesis the reasons of the changes of theatre message structures are searched both in the shift in human's perception and thinking processes at the second half of 20th century and beginning of 21st century as well as in the culture, cultural policy and history of stage and performative arts of Latvia. The thesis looks at the phenomena of post-dramatic theatre both in institutional theatres and independent theatres. The structures and interactions created by various layers of the performance (space, time, communication with the audience, sound scores) are analyzed. Keywords: post-dramatic theatre, dramatic theatre, new theatre language, performance, communication with audience, message structures, message of post-dramatic theatre.
Framework of Postdramatic Message in 21st Century Latvian Theater
Keywords: Filoloģija