Ģeoradara izmantošana kūdras celmainības noteikšanā - Fišers, Rūdolfs (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbs “Ģeoradara izmantošana kūdras celmainības noteikšanā” ir veltīts tam, lai apzinātu iespējas veikt kūdras celmainības testu izmantojot ģeofizikālas metodes. Pētījumā iegūtie rezultāti sniedz ieskatu radiolokācijas problemātikā, fiksējot lokālus objektus kūdrā. Pētījumā secināts, ka neatkarīgi ar ģeoradaru iegūti dati nav pietiekami, lai noteiktu kūdras celmainību un signāla atstarojumus purvā. Taču iegūtie rezultāti papildina un būtiski palielina precizitāti apvienojumā ar konvencionālo kūdras celmainības noteikšanas metodiku. Iegūtie dati sniedz ieskatu celmainības testa problemātikā un ļauj apzināt ar ģeoradaru iegūto datu pielietojamību.

Bachelor’s thesis “Application of ground-penetrating radar to determine wood fractions in peat” is dedicated to identifying the possibilities of using geophysical methods to search for wood fractions in peat. The results obtained in the study provide an insight into the problems of ground-penetrating radar while, recording local objects in peat. The study concluded that independent GPR data is not sufficient to determine amount of wood fractions in peat and signal reflections in the bog. However, the obtained results complement and significantly increase the accuracy in combination with the conventional methodology for determining wood fractions in peat. The obtained data provide an insight into the problems of the wood fraction test in the peat and allow to determine the use of the data obtained by ground-penetrating radar.
Application of ground-penetrating radar to determine wood fractions in peat
Keywords: Ģeogrāfija; ģeoradars; elektromagnētiskās īpašības; kūdra; celmainība