Veģetācija pelēkajās kāpās ar ložņu kārklu Salix repens Latvijā - Isoda-Krasovska, Anda (Latvijas Universitāte, 2009)
Užavas dabas liegumā veikti pētījumi, lai raksturotu pelēkās kāpas ar ložņu kārklu Salix repens un salīdzinātu šo biotopu ar līdzīgu citur Eiropā. Šis biotops ir rets un aizsargājams gan Latvijā, gan arī Eiropas Savienībā. Pētītajā teritorijā līdzenajā oļu „tuksnesī” veidojas pauguriņi, kas apaug ar veģetāciju. Biotopā sagrupējas četras atšķirīgas veģetācijas parauglaukumu kopas. Pirmajā paraugkopā uz pauguriņiem dominē parastā miltene, otrajā – ložņu kārkls, trešajā uz zemiem pauguriņiem dominē graudzāles, bet ceturtajā – aug sūnas un ķērpji, kas pamatā izvietojas kāpu līdzenumos. Latvijā pelēkās kāpas ar ložņu kārklu ir sauss biotops, kuram raksturīga mozaīkveida veģetācijas struktūra. Augājs tajā attīstās galvenokārt uz kāpu pauguriņiem nevis starpkāpu ieplakās, kā tas ir Lielbritānijā. Latvijā šajā biotopā sūnas un ķērpji pamatā aug kāpu līdzenumos, bet Somijā šim biotopam vairāk raksturīgas sūnas un ķērpji, kas aug gan uz jauniem, gan uz veciem pauguriņiem. Darbs izstrādāts LU Bioloģijas fakultātes Botānikas un ekoloģijas katedrā 2007. - 2009. gadā.

Investigations were carried out in Užava nature reserve to characterize grey dunes with Salix repens and to compare this biotope with similar one in Europe. This is a rare and protective biotope both in Latvia and in European Union. In the investigated area, in the flat pebble ‘desert’ hummocks that accrete with vegetation take shape. Four different vegetation sample plots were grouped in the biotope. In the first sample bearberries dominate on the hummocks, in the second – Salix repens, in the third – grass dominates on the hummock, but in the fourth sample mosses and lichens, that generally grow in dunes flatlands. In Latvia grey dunes with Salix repens is a dry biotope with mosaic structure of vegetation. Vegetation is mainly on hummocks and not in dune slacks as it is in Great Britain. In Latvia mosses and lichens usually grow in dune flatland in this biotope, but in Finland mosses and lichens that grow on new and old dune hummocks are more characteristic for this biotope. The study was carried out in the University of Latvia, Faculty of Biology, Department of Botany and Ecology from 2007 till 2009.
Vegetation of the grey dunes with Salix repens in Latvia
Keywords: Bioloģija