Džosonas ēras šķiru sistēmas ietekme uz mūsdienu Dienvidkorejas sabiedrību - Kursova, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba nosaukums ir „Džosonas ēras šķiru sistēmas ietekme uz mūsdienu Dienvidkorejas sabiedrību”. Šodien Dienvidkorejā arvien vairāk tiek aktualizēts nevienmērīgas sociālās stratifikācijas jautājums, kas nozīmē, ka palielinās plaisa starp šķirām, tādējādi palielinot sociālo nevienlīdzību. Tā kā šajā darbā tiek pieņemts, ka pašreizējo sociālo problēmu cēloņi ir tālu meklējami Džosonas ērā, darba mērķis ir izprast to, kā Džosonas ēras šķiru sistēma ir ietekmējusi mūsdienu Dienvidkorejas sabiedrību. Tādēļ darbs izgaismo mūsdienu Dienvidkorejas sabiedrību no vēsturiskā viedokļa, parādot mentalitātes, saglabāto kultūras un tradicionālo īpašību nozīmi. Darbs ir sadalīts trīs daļās. Katrā daļā ir 3-4 nodaļas. Pirmajā daļā tiek aplūkota Džosonas ēras šķiru sistēma, tā laika sociālā struktūra un konfūcisma ietekme uz to. Otrajā daļā tiek aplūkota jaunu šķiru veidošanās laika posmā no 20. līdz 21. gadsimtam. Tajā tiek aprakstīta jaunā sociālā stratifikācija, tiek nodalītas mūsdienu šķiras, kā arī tiek uzsvērtas līdzības starp Džosonas ēras un mūsdienu šķirām. Trešajā daļā tiek izpētīts, kā Džosonas perioda šķiru sistēmas ietekme izpaužas mūsdienas dienvidkorejiešu sociālajās attiecībās. Darba gaitā tiek secināts, ka Dienvidkorejas sabiedrībā joprojām tiek skaidri redzama Džosonas ēras šķiru sistēmas pirmsmodernā, diskriminējošā un patriarhālā ietekme, kā dēļ palielinās sociālekonomiska nevienlīdzība un pilsoņu neapmierinātība. Bakalaura darbā ir 55 lapas.

The topic of this bachelor’s thesis is „Choson Era Social Class System Influence on Contemporary South Korean Society”. Today, the issue of uneven social stratification is becoming more and more important in South Korea, which means that the gap between the classes is widening, thus increasing social inequality. Since this paper assumes that the causes of current social problems are believed to date back to the Choson era, the aim of the paper is to understand how the Choson era social class system affected modern South Korean society. Therefore, the work illuminates modern South Korean society from a historical perspective, showing the importance of mentality, preserved cultural and traditional features. The thesis has three main parts. Each part has 3-4 chapters. The first part considers the social class system of the Choson era, the social structure of that time and the influence of Confucianism on it. The second part is devoted to the formation of new social classes in the period from the 20th to the 21st century. It describes the new social stratification, allocates modern social classes, and highlights the similarities between social classes of the Choson era and modern social classes. The third part examines how the influence of the social class system of the Choson period manifests itself in contemporary South Korean social relations. The work concludes that pre-modern, discriminatory, and patriarchal influence of the Choson era social class system is still clearly visible in the South Korean society, thus socio-economic inequalities and citizen dissatisfaction are increasing. The bachelor's thesis contains 55 pages.
Choson Era Social Class System Influence on Contemporary South Korean Society
Keywords: Āzijas studijas; Džosonas ēra; Dienvidkoreja; šķiras; sociālekonomiska nevienlīdzība; sabiedrība