Komponentu bāzēta arhitektūra - Kažmers, Andis (Latvijas Universitāte, 2008)
Darbā tiek aplūkoti un izskaidroti komponentu bāzētas informācijas sistēmas arhitektūras pamatprincipi un apskatīti ar to saistītie jautājumi. Komponentu bāzēta arhitektūras galvenais mērķis ir veidot vieglāk uzturamu, elastīgāk pārveidojamu un labāk izprotamu informācijas sistēmas programmatūras arhitektūru. Autora mērķis ir izpētīt komponentu bāzētu sistēmas arhitektūru, kā arī pielietot to praksē, veicot projektējumu komponentu bāzētai sistēmai, kas atbalstītu modulāru sistēmas uzbūvi un elastīgi komplektējamu komponentu izmantošanu. Izpētes rezultātā tiek veikts sistēma I2008v2 projektējums, kas balstās uz komponentu bāzētas arhitektūras principiem. Sistēma I2008v2 ar aparatūras palīdzību iegūst bioloģisko šūnu attēlus, saglabā iegūtos mērījuma rezultātus, veic sarežģītu iegūto datu analīzi, veido iegūto datu atskaites un diagrammas.

In this paper is studied and explained basic principles of component based information system architecture as well as other related questions. The main objective of component based architecture is to make software architecture of information system easier maintainable, more flexible and better understandable. The aim of the author is to study architecture of component based system as well as to use it in practice by carrying out design for component based system, which could support modular structure of system and usage of flexible completing components. As a result of research is carried out design for system I2008v2, which is based on component based architecture principles. With support of hardware the system I2008v2 obtains images of biologic cells, saves results of measuring, and does complicated analysis of the data and make reports and diagrams of obtained data.
Component-Based Architecture
Keywords: Datorzinātne