ES un Azerbaidžānas ekonomiskās attiecības kara laikā: stratēģiska atbilde uz Krievijas un Ukrainas konfliktu - Bahramli, Farid (Latvijas Universitāte, 2025)
Šajā darbā aplūkots, kā attīstījušās attiecības starp Eiropas Savienību un Azerbaidžānu kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gadā. Darbā tiek pētīta kara ietekme uz ES enerģētikas politiku, uzsverot Azerbaidžānu kā arvien uzticamāku enerģijas avotu. Tā pēta, kā tirdzniecība, investīcijas un sadarbība enerģētikas jomā ietekmē Azerbaidžānas ekonomisko attīstību. Šī pieeja, kurā izmantoti gan skaitļi, gan gadījumi, ļauj pētniekiem labāk izprast izmaiņas ĀTI, to nozīmi dažādām nozarēm un politikas lomu. Pētījumā arī aplūkoti jautājumi par piekļuvi datiem un ģeopolitiskā nenoteiktība un apskatīti veidi, kā ES un Azerbaidžānas sadarbība varētu uzlaboties pasaulē, kurā notiek straujas globālas pārmaiņas.

This thesis looks at how the relationship between the European Union and Azerbaijan has evolved since Russia invaded Ukraine in 2022. The paper investigates the impact of the war on EU energy policy, emphasizing Azerbaijan as a growing trustworthy source of energy. It investigates how trade, investment and energy cooperation play a part in Azerbaijan’s economic development. This approach which uses both numbers and cases, allows researchers to better understand changes in FDI, what it means for different sectors and the role of policies. The study further looks at the issues of data access and geopolitical uncertainty and considers the ways in which EU-Azerbaijan cooperation might improve in a world of rapid global transformation.
EU-Azerbaijan Economic Relations in a Time of War: a Strategic Response to the Russia-Ukraine Conflict
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; EU-Azerbaijan economic partnership; Russia-Ukraine war; Energy security; Dependency theory; Neo-functionalism