Manuskripta"Evangelia Lottavica"(1745)rakstības un valodas analīze - Krastiņa, Sintija (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darbā analizēts manuskripts “Evangelia Lottavica", kurš datēts ar 1745 gadu un iepriekš nav pētīts. Pētījuma mērķis ir noteikt manuskripta teksta raksturīgākās rakstības un valodas īpatnības, ņemot vērā 18. gadsimta kontekstu. Maģistra darbā izmantotas divas pētījuma metodes: filoloģiskā un deskriptīvā metode. Detalizēti analizēta manuskripta teksta rakstība un morfoloģija kā arī sintakse, leksika un fonētika. Teorētiskajā daļā aplūkoti valodniecības jēdzieni, sniegts pārskats par 18. gadsimta rakstības un valodas attīstību, sniegts pārskats par 18. gadsimtu no vēsturiskā aspekta, raksturots katolicisms 18. gadsimtā, kā arī raksturotas dialektu īpatnības, kas attiecas uz manuskripta tekstu.

Master's thesis analyze the manuscript "Evangelia Lottavica", which dated from 1745 and priviosly years has not been studied. The research aims to determine the manuscript text characteristic spelling and linguistic peculiarities, considering the context of the 18th century. In Master's thesis used two research methods: philological and descriptive method. Analyzed in detail the manuscript text spelling, morphology, syntax, vocabulary and phonetics. Theoretical section deals with linguistics concepts, provides an overview of 18th century writing and language development of the 18th century from a historical perspective, describes Catholicism in the 18th century and describes the dialect peculiarities relating to the manuscript text.
The analysis of writing and language of the manuscript "Evangelia Lottavica"(1745)
Keywords: Filoloģija; rakstība; valoda; evaņģēlijs; manuskripts; 18. gadsimts