Klasiskas un robustas MANOVA analīzes metodes - Vantere, Melita (Latvijas Universitāte, 2019)
Daudzdimensiju dispersiju analīze (MANOVA) tiek pielietota situācijās, kad tiek mērīti vairāki mainīgie katrai eksperimentālai vienībai. Darbā aplūkota teorija par klasisko MANOVA metodi un robusto MANOVA metodi, to pieņēmumiem un pielietojumiem. Bieži datos tiek novēroti izlēcēji, kuri atšķiras no pārējiem datiem. Analizējot datus, šie izlēcēji var būtiski ietekmēt parametru novērtējumus, šādās situācijās ieteicams izmantot robustas statistikas metodes. Tika secināts, ka robustā MANOVA metode ne vienmēr dod precīzākus rezultātus par klasisko MANOVA metodi. Atslēgas vārdi: Daudzdimensiju analīze, MANOVA, robusta MANOVA, Vilksa Lambda statistika

Multivariate analysis of variance (MANOVA) is used in situations where many variables affect one mesure of unit.The bachelor thesis deals with the theory of the classical MANOVA method and the robust MANOVA method, their presumptions and applicatons. Often we can observe outliers in our dataset, they differ form rest of the data. While analysing data outliers can have a significant impact on parameter estimates. In those situations it is recomended to use robust statistical methods. It was concluded the robus MANOVA method does not always give the most accurate results compared with classical MANOVA Keywords: Multivariate analysis, MANOVA, robust MANOVA, Wilks’ Lambda statistic
Classical and robust methods of MANOVA analysis
Keywords: Matemātika; Daudzdimensiju analīze; MANOVA; robusta MANOVA; Vilksa Lambda statistika