Tērauda šķiedru izraušana no trauslas matricas, to īpašību noteikšana - Krūmiņš, Jānis (Latvijas Universitāte, 2013)
Šķiedru betons pēdējo gadu desmitu laikā tiek plaši pielietots un pētīts visā pasaulē. Betona trauslās matricas armēšana ar tērauda šķiedrām ievērojami uzlabo tā mehāniskās īpašības gan spiedē, gan liecē un stiepē. Darbā tiek noteiktas betona armēšanai sākontēji deformēto šķiedru vienvirziena izraušanas īpašības, eksperimentos izraujot šķiedras no trauslas matricas, šie rezultāti tiek salīdzināti ar nedeformētām šķiedrām. Izpētīts, kā šķiedru forma un virsmas faktūra, kā arī novietojums pret izraušanas virzienu ietekmē šķiedru izraušanas pretestību un maksimālo bīdes spriegumu. Pārbaudīts analītiskais modelis šķiedru izraušanas eksperimentu aprakstam.

In past few decades fiber reinforced concrete (FRC) is widely used and studied in whole world. Reinforcing brittle matrix of concrete with steel fibers noticeably improves it’s mechanical properties in compression, bending and tension. In this work we are determinating properties of originally deformed fibers in single sided pull-out tests and comparing them with fibers, that are not originally deformed. Explored, how the form of fibers, surface facture and pull-out angle effects pull-out resistance and maximal shear stress. Tested analytical model for single sided steel fiber pull-out tests.
Steel fiber pull-out from brittle matrix, determination of their properties
Keywords: Fizika