Sociāli ekonomiskie faktori augstākās izglītības pieejamības nodrošinājumam Latvijā - Vasiļevska, Daina (Latvijas Universitāte, 2014)
Promocijas darba „Sociāli ekonomiskie faktori augstākās izglītības pieejamības nodrošinājumam Latvijā” mērķis ir izpētīt augstākās izglītības pieejamības būtiskākos sociālekonomiskos faktorus (jeb nosacījumus) un novērtēt to ietekmes nozīmīgumu. Pirmajā nodaļā autore ir analizējusi pēdējo gadu zinātnisko literatūru par augstākās izglītības pieejamību, salīdzinājusi augstākās izglītības pieejamību dažādās Eiropas valstīs. Otrajā nodaļā ir analizēta praktiskā situācija Latvijas augstākajā izglītībā. Trešajā nodaļā autore veica augstākās izglītības pieejamību ietekmējošo faktoru vērtības aprēķinu. Pētījuma rezultātā autore izstrādājusi priekšlikumus augstākās izglītības pieejamības nodrošināšanai. Promocijas darba apjoms ir 169 lappuses. Darba ir 32 tabulas, 21 attēls un 9 formulas, 5 pielikumi. Darba izstrādes procesā izmantoti 250 informācijas avoti. Atslēgas vārdi: izglītības pieejamība, studiju finansēšana, tālmācība.

The aim of the doctoral thesis “Socio-Economic Factors for Ensuring Accessibility to Higher Education in Latvia” is to explore, on the basis of scientific literature and statistical data analysis, the key socio-economic factors (or conditions) in accessibility to higher education and to assess the significance of their impact. In the first chapter, the author has analyzed the scientific literature on accessibility to higher education published over the last years, compared the accessibility to higher education in different European countries. The second chapter of the doctoral thesis includes the analysis of the factual situation in higher education in Latvia. In the third chapter, the author has calculated the value of the factors affecting the accessibility to higher education. As a result of the research, the author has developed proposals for ensuring access to higher education. The doctoral thesis contains 169 pages. The thesis involves 32 tables, 21 figures and 9 formulas, 5 annexes, 250 sources of information. Keywords: accessibility to education, distance learning, study funding.
Socio-economic Factors for Ensuring Accessibility to Higher Education in Latvia
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Izglītības vadība; Education management; izglītības pieejamība; studiju finansēšana; tālmācība; accessibility to education; distance learning; study funding