Ekonomisko resursu taupības ietekme uz uzņēmējdarbības attīstību Latvijā - Karuzina, Dana (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba tēma „Ekonomisko resursu taupības ietekme uz uzņēmējdarbības attīstību Latvijā” ir aktuāla, jo uzņēmējdarbība saskaras ar augošām galveno izejvielu un minerālu cenām, to trūkums un cenu nestabilitāte graujoši ietekmē ekonomiku. Mūsu ekonomikas sistēma joprojām veicina resursu neefektīvu izmantošanu, jo par dažiem no tiem tiek prasīta pārāk zema cena. Lai gan dažu dinamisku uzņēmējdarbības veidu pārstāvji jau ir novērtējuši produktīvākas resursu izmantošanas izdevīgumu, daudzi uzņēmumi un patērētāji vēl nav izpratuši viņiem veicamo pārmaiņu vērienu un steidzamību. Efektīvas resursu izmantošanas veicināšana lielā mērā nosaka uzņēmējdarbības veiksmi, un tai būtu jāpalīdz uzlabot konkurētspēju un rentabilitāti, kas palīdz nodrošināt ilgtspējīgu ekonomiskās krīzes pārvarēšanu un var sekmēt darbvietu izveidi. Resursu izmantošanas efektivitāte ir veids, kas ļauj ekonomikai radīt vairāk ar mazāk līdzekļiem, sniedzot lielāku vērtību ar mazāku ieguldījumu, ilgtspējīgi izmantojot resursus un samazinot to ietekmi uz vidi, līdz ar to darba mērķis ir izpētīt uzņēmējdarbības attīstību ekonomisko resursu efektīvas izmantošanas kontekstā. Kā pētīšanas metodes un paņēmienus autore šajā darbā izmanto ekonomisko analīzi un statistiskās analīzes metodes (salīdzināšana). Darbs izmantojams uzņēmējdarbības attīstības tendenču raksturošanai laika periodā no 2005. gada līdz 2012. gadam, kā arī nākotnes attīstības virzienu noteikšanai un analīzei ekonomisko resursu efektīvas izmantošanas kontekstā. Darba apjoms: 105 lpp.

This master’s thesis “Resource saving influence in enterprise development in Latvia” is topical based on most company need for resources and the rapid change of price and availability. In our current economic situation there are almost no practices for a better way how to use commodities and other valuable resources. Only some of world’s enterprises care for the change of practices on how to use recourses more effectively with no leftovers. On the other hand the most of enterprises don’t care for the change in their habits and doesn’t understand that soon there will be much higher prices for all resources and commodities. The use of resources effectively is based on the luck of the company and it should be supported by the government for stimulating their economic results and profitability. This practice is a huge icebreaker in long-term and can bring great success for the company as well for the environment around us. Effective use of resources not only makes business processes more cost efficient, but can help to achieve a better effect on nature. The main goal for this thesis is to investigate enterprise development in the field of resource management and saving. The enterprises data is collected for the period from year 2005 until 2012. This thesis can be used to describe the trends of enterprise resource usage during the mentioned period. This master's thesis contains 105 pages.
Resource saving influence in enterprise development in Latvia
Keywords: Ekonomika