Mūsdienīgs skats uz palmu eļļas ietekmi uz cilvēka organismu un veselību - Bogdane, Evelīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Palmu eļļa ir viena no vislētākajām un populārākajām eļļām visā pasaulē. Tajā pašā laikā ir daudz diskusiju par palmu eļļas ietekmi uz cilvēka veselību, zinātniekiem ir pamats uzskatīt, ka palmu eļļa palielina dažu slimību risku. Tēmas aktualitāti nosaka palmu eļļas ļoti plašā izmantošana pārtikā un uztura bagātinātajos, kas visvairāk var ietekmēt cilvēka veselību, vienlaikus kļūstot par iespējamu riska faktoru. Tāpēc pētījuma mērķis ir veikt aptauju Latvijas iedzīvotāju vidū, noskaidrot viņu viedokli un izpratni uz palmu eļļas ietekmi uz organismu. Rezultāti liecina, ka aptaujātajiem ir grūti atbildēt par savu attieksmi pret palmu eļļas klātbūtni pārtikas produktos un uztura bagātinātājos, ka arī mūsdienas zināšanas par palmu eļļu ir pretrunīgas un nepilnīgas.

Palm oil is one of the cheapest and most popular oils in the world. At the same time as there is much discussion about the effects of palm oil on human health, scientists have reason to believe that palm oil increases the risk of certain diseases. The topicality of the topic is determined by the very extensive use of palm oil in food and nutritional supplements, which can have the greatest impact on human health, while becoming a potential risk factor. Therefore, the aim of the study is to conduct a survey among the Latvian population, to find out their opinion and understanding of the effects of palm oil on the body. The results show that it is difficult for respondents to answer about their attitude towards the presence of palm oil in foods and food supplements, and that modern knowledge about palm oil is also contradictory and incomplete.
A modern look of the impact of palm oil on the human body and health
Keywords: Farmācija; Palmu eļļa; Uzturs; Uztura bagātinātājs; Risks veselībai